zurich adascrie.ro

Zürich, capitala bancară a Elveției

Zürich, capitala bancară a Elveției

–impresii și fotografii–


Cel mai mare oraș elvețian, Zürich este unul dintre cele mai importante centre bancare din lume. Zürich este printre puținele orașe care nu are un simbol dinstinctiv, însă, până la urmă, nu este de mirare căci urbea nu este capitala Elveției, ci Berna.

zurich adascrie.ro

Ca să ajung la Zürich, am traversat țara cu mașina, iar zona montană este absolut spectaculoasă. De multe ori am zis că este incredibil cât de diferit este peisajul alpin din Austria, Italia și Elveția cu toate că aceste țări împart aceiași munți. Spectacolul natural scade din intensitate în Italia și crește în Elveția. Aici, văile sunt largi, iar munții înverziți și plini de case până începe zona golașă acoperită parțial de zăpadă. M-a frapat să observ că frumusețea locurilor este aidoma imaginilor pe care mi le formasem eu în cap după ce citisem, în copilărie, Heidi. După ce se trece de munți, piesajul elvețian devine, fără supărare, anost.

zurich adascrie.ro

Naționalism exprimat

Bănuiala mea că este sărbătoare națională în Zürich a fost spulberată cu o căutare pe Google. Steaguri elvețiene imense erau arborate peste tot. Senzația este interesantă pentru că simplitatea acestora (un fundal roșu cu o cruce albă în mijloc, simbol al neutralității politice) contrasta excelent cu arhitectura locală, o combinație de case vechi, cu obloane colorate și clădiri moderne, cubice sau cu forme neregulate. Deși în Zürich există multe muzee sau obiective turistice, orașul este mai potrivit pentru o plimbare mai lungă, mai ales pe malul lacului. Eu am preferat să iau pulsul acestui oraș viu, dar extrem de scump, decât să mă prefac că mă interesează tumultuoasa istorie a Elveției, care, fie vorba între noi, nu a mai participat la vreun conflict politic internațional de vreo 150 de ani. Apoi, sediul FIFA chiar nu mă interesa.

Sursă foto: Ada Oprea

Ce să vezi

Promenada începe pe strada centrală Bahnhof. Cât vezi cu ochii sunt numai magazine sau ciocolaterii. Zona este arhiplină până când shopurile se închid și e bine de știut că multe dintre acestea acceptă euro, deși moneda națională este francul elvețian. Străduțele pietonale așezate perpendicular pe acest bulevard îți duc pașii către centrul vechi al Zürichului și, mai devreme sau mai târziu, toate converg către lac, un loc îndrăgit de elvețieni. De aici se văd spectaculos munții. Centrul vechi este străbătut de râul Limmat, traversat de câteva poduri. Apele orașului sunt pline de lebede și rațe grase, hrănite de absolut toată lumea și care nu mai au teamă de om. În Zürich există mai multe biserici sau catedrale – religia majoritară este protestantismul–, dar este de văzut Fraumünster datorită vitraliilor realizate de Marc Chagall. Să nu uităm că în acest oraș s-a născut dadaismul, un curent literar  straniu, inițiat de românul Samuel Rosenstock, cunoscut ca Tristan Tzara.

 

zurich adascrie.ro

zurich adascrie.ro
Grădina chinezească din Zurich, un cadou pentru locuitori din partea statului chinez

Mai puțin știute

 

  • În Elveția, numele orașului se poate scrie în șase moduri: Zurich, în franceză și engleză, Zurigo, în italiană, Turitg, în retoromană (una din cele patru limbi naționale elvețiene), Zürich, în germană, Zuerich, în germană dacă se renunță la umlaut, și Züri, în germana elvețiană.
  • În Zürich exisă aproximativ 1.200 de fântâni stradale din care se poate bea apă proaspătă.
  • Cel mai mare ceas pus pe o bazilică europeană se află în acest oraș. Orologiul are un diametru de aproape nouă metri și poate fi admirat la biserica Sf. Petru.
Please follow and like my post:

One thought on “Zürich, capitala bancară a Elveției

Leave a Reply

Your email address will not be published.