hermesvilla, adascrie

Viena, Austria: Villa Hermés, casa de vis a lui Sisi

 

Villa Hermés, casa de vis a lui Sisi

–impresii și fotografii–


Deosebitul conac a fost ridicat la mijlocul secolului al XIX-lea, în speranța că împărăteasa Sisi se va opri din colindatul lumii când va vedea frumusețea locului și își va petrece mai mult timp alături de Franz Joseph. Din păcate, visul acestuia s-a năruit pentru că iubita sa soție era mai degrabă dispusă să călătorească de una singură, decât să participe la ceremoniile oficiale ale curții austriece. Elisabeth și Franz Joseph au locuit doar câteva zile în vilă, în fiecare an, la sfârșitul primăverii.

hermesvilla, adascrie

Dăruită de împăratul Franz Joseph soției sale, Villa Hermés sau Castelul Visurilor se află într-o rezervație naturală din Viena, Lainzer Tiergarten, o fostă zonă de vânătoare pentru nobilimea habsburgică, la câțiva kilometri vest de Palatul Schönbrunn. 

Numită inițial „Vila Waldruh“ (adică, liniștea pădurii), casa, proiectată de arhitectul Karl Freiherr von Hasenauer – același care a făcut și clădirile muzeelor de artă și artă naturală din Viena–, a fost redenumită „Villa Hermés“ datorită statuii din grădina principală, care îl reprezenta pe zeul comerțului, zborului și al hoților în mitologia greacă. Artiști de renume, printre care și Gustav Klimt, au proiectat interiorul apartamentului imperial. 

Conacul în sine, devenit muzeu, nu e foarte bine întreținut în comparație cu alte palate imperiale din Austria, însă cadrul natural în care este amplasat e superb și conturează imaginea a ceea ce a fost odată viața luxoasă a familiei regale. 

.

De văzut


În conac se pot vizita câteva încăperi, multe dintre ele aproape goale. Totuși, asta nu împiedică pe nimeni să admire frumusețea picturilor murale sau să-și imagineze cum se desfășura viața privată a cuplului. Cea mai frumoasă cameră este dormitorul lui Sisi, plină de mobilier și obiecte personale sau decorative care atrag privirile. Imaginile picate pe pereți abundă în motive inspirate din „Visul unei nopți de vară“, al lui Shakespeare, fiind opera lui Hans Makart. Camera de sport a împărătesei (Turnzimmer), despre care se știe că îi plăcea să-și întrețină corpul și care își organizase o adevărată sală la Hofburg, a fost cândva echipată corespunzător, dar azi este doar o încăpere decorată cu mult roșu și cu picturi ce duc cu gândul la diverse sporturi. Dormitorul lui Franz Joseph trece aproape neobservat, dar cuprinde câteva piese autentice de mobilier, printre care două fotolii și un șifonier. Locul de rugăciune al familiei regale nu este amplasat într-o capelă, așa cum am observat în alte palate, însă un mic altar aurit și-a găsit totuși locul perfect în acest conac. În rest, mai poți vedea multe obiecte decorative adunate de Sisi din toată lumea, în mare parte colecții de busturi și statui.

.

hermesvilla, adascrie

Portretul împărătesei Sisi

hermesvilla, adascrie

Patul baroc al împărătesei

 

Extra info

Ca să ajungi la vilă, ai de făcut o plimbare de vreo 20 de minute prin parcul natural. De-a lungul potecilor, lângă fiecare copac sau pom găsești panouri cu informații dendrologice, extrem de interesante atât pentru micii vizitatori, cât și pentru adulți. Biletul de intrare în vilă costă 7 euro, pentru copii fiind gratis. De asemenea, poți opta pentru un tur ghidat, dar numai cu o programare prealabilă.

Imagini adascrie.ro

 

Please follow and like my post:

One thought on “Viena, Austria: Villa Hermés, casa de vis a lui Sisi

Leave a Reply

Your email address will not be published.