Unde să mergi cu cei mici în Viena

 

Viena pentru copii

–  sugestii pentru o vacanță reușită –


Viena este orașul cu cea mai bună calitate a vieții din lume și oferă, printre multe altele, nenumărate posibilități de petrecere a timpului liber. Despre asta am scris aici. Însă, în cele ce urmează o să vă spun unde vă puteți duce cu cei mici în cazul în care alegeți capitala Austriei ca destinație de vacanță.

 

Parcurile

Viena este plină de parcuri. De fapt, orașul este gândit ca o rețea în care orice locuitor, când pleacă de acasă, să aibă acces imediat la un cabinet medical, farmacie, școală, parc, magazin alimentar etc. Parcurile sunt, de obicei, pline, în special după terminarea orelor de curs. Locurile de joacă sunt pentru toate vârstele, iar sportul este încurajat intens, de aceea veți găsi terenuri de baschet sau fotbal. Înainte de ai intra în orice parc, aruncați o privire peste regulile de conduită. Eu, de exemplu, am sesizat că în unele nu ai voie cu câinele, un fapt absolut amuzant având în vedere cultul pe care îl au vienezii pentru animale, pe care le cară peste tot, inclusiv în mall-uri sau restaurante.

Prater este unul dintre cele mai cunoscute parcuri din Viena, însă puțini știu că dincolo de zona de distracție se întinde o oază de verdeață, cândva un domeniu de vânătoare imperial. Aici se pot face drumeții, plimbări cu bicicleta sau picnicuri. Parcul are șase kilometri pătrați, așadar o zi petrecută aici este asigurată. Atracția este roata mare, din care Viena se vede frumos. În plus, aici găsești muzeul figurilor de ceară, Madame Tussauds, și muzeul ciocolatei, în care miroase divin. Dacă vă răzbește foamea, încercați șnițelul vienez la unul dintre restaurantele din parcul de distracție.

Grădina zoologică din Viena este un loc minunat ca să petreceți câteva ore bune în aer liber. Parcul este imens, iar puii de animale reprezintă atracția cea mai mare. Consultați micul ghid pe care îl primiți la intrare pentru a nu rata vreo zonă din grădina zoologică, dar și pentru a afla orele la care animalele sunt hrănite, un spectacol inedit. După ce terminați vizitarea, intrați în grădinile de la Schӧnbrunn pentru a admira un peisaj splendid, plin de culoare și parfum. Aici, copiii se pot juca în cele câteva labirinturi cu grade diferite de dificultate. Nu-i lăsați nesupravegheați căci nu îi veți găsi prea curând.

Muzee dedicate copiilor

Știu că o vizită la muzeu nu este întotdeauna preferata celor mici, însă locurile următoare sunt absolut minunate, iar copiii se pot juca în voie.

Casa muzicii (Haus der Musik) se află în centrul Vienei, foarte aproape de strada pietonală Kӓrntner. Este o incursiune interactivă în lumea sunetelor, în care cei mici pot învăța cum se formează zgomotele, cum funcționează urechea, care sunt cei mai mari compozitori austrieci, dar și cum se aude în spațiu sau în cele mai inedite locuri de pe Terra. La sfârșit, copiii primesc rolul de dirijor al Filarmonicii din Viena, oare se vor descurca?

Muzeul copiilor de la palatul Schӧnbrunn îndeplinește un vis al celor mici: să se îmbrace aidoma prinților și prințeselor de la curtea regală austriacă. Și părinții se pot costuma! Apoi, prin joacă aceștia vor învăța ce făceau micile fețe regale zi de zi, ce jucării aveau, cât timp studiau și ce anume sau cum arătau camerele lor.

Muzeul iluziilor este poziționat central, aproape de Hofburg de această dată. De obicei, cozile la casa de bilete sunt mari, așa că nu ar strica o programare online. Magica lume a iluziilor optice este explicată într-o serie de jocuri amuzante la care participă atât cei mici, cât și cei mari. Pozele sunt obligatorii! Muzee similare există în foarte multe țări, inclusiv în România, în București (și parcă la Cluj, dar nu bag mâna în foc).

Casa cu fluturi (Das Schmetterlinghaus). Sute de insecte colorate, într-o clădire Art Nouveau, în inima Vienei? Da, vă rog! Mă rog, eu nu sunt chiar amatoare de fluturi, dar nu am rezistat tentației de a intra în această seră mare, plină de plante exotice, în care sute de fluturi zboară nestingheriți, omizile se pregătesc să se transforme, iar coconii… stau liniștiți și feriți de privirile curioase. În interiorul serei este foarte cald, așa că asigurați-vă că sunteți îmbrăcați corespunzător.

Sharks in the city! Așa se laudă vienezii. Și pe bună dreptate. Casa Mării (Haus des Meeres) este un acvariu imens, amenajat într-un turn ce servea în trecut la detectarea pericolului inamic venit pe calea aerului. Pe lângă sutele de specii de pești, cei mici vor vedea maimuțe ce umbă libere într-o seră tropicală, păsări exotice și țestoase. Reptilele au și ele un etaj al lor, iar insectele nocturne sunt absolut fascinante. Consultați programul orar pentru a afla când sunt hrăniți rechinii sau când pot fi atinse unele dintre cele mai fioroase și mai periculoase animale de aici. De la ultimul etaj, Viena se vede magnific. Acvariul este, de regulă, aglomerat, dar biletele pot fi cumpărate de pe internet. Atenție însă! Din momentul achiziției, până la începerea valabilității tichetelor trece o oră. Adică, dacă ajungeți acolo și dați de o coadă imensă, nu vă gândiți că faceți vreo afacere dacă cumpărați online, căci tot veți aștepta.

 

(Sursă foto pixabay.com)

Please follow and like my post:

One thought on “Unde să mergi cu cei mici în Viena

Leave a Reply

Your email address will not be published.