Shopping în Viena

Unde facem
shopping în Viena?


Viena pare pentru mulți un paradis al cumpărăturilor. Însă, dacă stai și te gândești că la ei sunt închise toate magazinele duminica, iar de luni până sâmbătă au oricum program de gravide, începe să te încurce situația. Ba mai mult, cine este obișnuit cu anumite mărci existente în România, va constata că aici lipsesc cu desăvârșire, locul fiind luat fie de firme austriece, fie de marile branduri (care fie vorba între noi sunt ca un muzeu: nu atingi, nu cumperi, doar te uiți!).

Locul III, Shopping City Süd

Obișnuința din România m-a împins să încerc cel mai mare mall vienez, SCS. La austrieci, acest tip de complex comercial este construit în afara orașului. Centrul este foarte mare și include nu doar magazinele clasice, ci și Ikea sau alte firme similare ori care vând produse sportive. Pe lângă Zara, Bershka, Desigual, H&M, Peek & Cloppenburg sau alte magazine cunoscute la noi, am găsit și firme locale, care, din păcate, nu au haine pe gustul meu, ele adresându-se din punctul meu de vedere altei categorii de vârstă. Magazinul este aglomerat mai tot timpul, iar eu nu am avut răbdare să stau la coadă ca să pot intra în cabina de probă. Prețurile nu diferă substanțial față de cele din România și per total acest mall nu e mare fâs. Zona de food nu excelează, sunt câteva restaurante fastfood, lipsește McDonalds – sunt fan! – care e amplasat în afara coplexului, în parcare, dar la care nu am ajuns din motive de lene. Aici îmi fac, însă, cumpărăturile de mâncare, într-un Interspar măricel, care are prețuri mai bune decât Billa sau Merkur. Ca în orice mall, se organizează periodic târguri tematice, există insulele clasice de unde îți poți lua huse pentru telefon, înghețată sau cafea și sunt amenajate câteva locuri de joacă pentru pitaci. Mai pot adăuga că-mi lipsește tare mallul din Băneasa, unde am auzit că se deschide în toamnă Victoria’s Secret. Există și în Viena, dar doar în aeroport.

Locul II, centrul Vienei

Centrul Vienei este fără îndoială un loc bun pentru shopping. Pe strada Kärntner, care pleacă de la Operă și duce la catedrala Sf Ștefan, sunt o grămadă de magazine, inclusiv Mango, Swatch sau H&M. Zara are o poziție privilegiată, chiar în inima orașului, dar magazinul este mic și aglomerat. Pe Graben, unde se află și Coloana Ciumei, mai sunt câteva magazine austrice, un alt Swatch, o farmacie, o librarie și parfumerii, însă cum ajungi în capătul străzii atmosfera se schimbă brusc căci încep muzeele. Adică magazinele marilor case de modă. Vitrinele sunt spectaculoase și prețurile fascinante. Însă, un shopping bun faci dacă părăsești această zonă pietonală și te lași pierdut(ă) pe micile străzi adiacente. Aici am găsit, de exemplu, COS sau Musette, dar și magazine de care nu am auzit în viața mea, dar care vând haine sau accesorii interesante și nu extraordinar de scumpe. De exemplu, United Nude .

 

Locul I, McArthurGlen Designer Outlet

Știu că pare un clișeu, pentru că toți românii care ajung în Austria dau fuga la Parndorf, însă adevărul este că mie aici îmi place cel mai mult să fac shopping. Este la doar 35 de minute de Viena și găsesc foarte multe mărci concentrate într-un singur loc. Pentru unii, marele dezavantaj la McArthurGlen Designer Outlet este că nu pot cumpăra haine din ultima colecție; pe mine nu mă deranjează. Prețurile sunt, în general, bune (reduceri între 30 și 70%), dar depinde și de perioada din an în care te duci. Când au fost super reduceri, eu mi-am luat, de exemplu, UGG-uri cu 60 de euro, jeanși de la LEVI’S cu 50 de euro, ca să nu mai zic de ceasurile Swatch (pe care le colecționez de când aveam 14 ani) ale căror prețuri încep de la 25-30 de euro. La Frey Wille pândesc niște inele dintr-o anumită colecție, încă nu le-au adus, dar nici nu mă grăbesc. La Parndorf există și o zonă cu magazine de designer, care nu e chiar muzeu, dar nici chilipir. Am găsit aici sandale Jimmy Choo cu 120 de euro, dar pentru că mă hotărăsc greu, le-am abandonat și acum evident că numai la ele mă gândesc. Pe lângă Outlet s-au deschis mai multe centre comerciale și un mall mic, dar nu prea vezi lucruri interesante. De-a lungul timpului am fost în mai multe Designer Outlets, în special în Italia, dar acolo sunt foarte multe magazine cu branduri locale, unele foarte cunoscute, altele care nu zic nimic, iar experiența nu m-a încântat ca în Austria. Nu-i bai, am avut pe ce da banii și acolo, doar că prefer Parndorful.

(sursa foto: pixabay.com)

 

Please follow and like my post:

Leave a Reply

Your email address will not be published.