Salzburg, orașul lui Mozart

 

Salzburg, orașul lui Mozart

–impresii și fotografii–


Comparat de foarte multe ori cu Viena, Salzburg este indiscutabil un oraș care se impune prin măreția înfățișării. Elegant, plin de clădiri în stil baroc sau medievale, cu ornamente arhitecturale imperiale, cu un șarm aparte, Salzburg este o destinație de vacanță preferată atât de austrieci, cât și de străini. De altfel, peste trei milioane de vizitatori aleg an de an să vină aici pentru a se bucura de bogăția culturală a acestui minunat oraș, dar și de peisajele spectaculoase oferite de natură.

 

Despre Salzburg

 

Pentru turiști, Salzburgul este asociat de cele mai multe ori cu Mozart sau cu Sunetul muzicii, celebrul film american în care au jucat Julie Andrews și Christopher Plummer. Însă Salzburg înseamnă mult mai mult și se conturează altfel după ce îi înțelegi istoria și moștenirea culturală imensă. Desigur, strategiile de marketing ale municipalității au impus aceste trenduri în rândul vizitatorilor, dar merită să rupi bariera superficialității pentru a descoperi un oraș unic, în care tradiția îmbină modernul într-o manieră uimitoare. Salzburgul se poate traduce cu “orașul sării” și este capitala landului cu același nume. Este străbătut de râul Salzach și înconjurat de Alpi, așadar cadrul natural impresionant este asigurat. Istoria Salzburgului începe în epoca neoliticului, iar în timpul imperiului roman a cunoscut atât măreția, cât și decăderea, pentru ca mai apoi să înflorească în evul mediu și să devină începând cu secolul al XVII-lea unul dintre cele mai frumoase și importante orașe din Europa. De altfel, centrul vechi face parte din patrimoniul UNESCO și se remarcă prin faptul că este extrem de bine conservat. După anii 1900, orașul devine un loc preferat de intelectualii vremii, iar vestea organizării Festivalului din Salzburg atrage ca un magnet nu doar oamenii de cultură, ci și pe cei mai înstăriți. Această manifestare culturală amplă s-a transformat într-o tradiție ce se repetă în fiecare vară. În 2017, numai din vânzarea biletelor la spectacolele organizate s-au strâns 27 de milioane de euro.

Universul se învârte în jurul lui Mozart

Spiritul lui Mozart domnește în Salzburg. De la casa lui natală, domul în care a fost botezat, casa în care a locuit mai târziu la celebrele bomboane care îi poartă numele, prodigiosul compozitor și-a lăsat amprenta adânc în viața locuitorilor din Salzburg. Oriunde întorci privirea, vei găsi, cu siguranță, ceva care să-ți amintească de el. De aceea, Salzburgul poate fi considerat un imens muzeu dedicat acestui geniu al muzicii. Casa natală a lui Mozart, aflată pe Getreidegasse la nr. 9, este un muzeu complex, întins pe câteva etaje, deși apartamentul în care compozitorul a văzut lumina zilei este la etajul trei. Mozart a avut șapte frați, dar doar sora lui, Nannerl, a ajuns la vârstă adultă. Istoria povestește despre ea că ar fi fost cel puțin la fel de genială că Mozart, însă vremurile de atunci nu i-au permis să se manifeste artistic. Viața lor de familie era tipic austriacă, plină de muzică și veselie, despre care poți afla amănunte interesante vizitând muzeul. Aici vei vedea primele instrumente muzicale folosite de Mozart, tablouri care reproduc atmosfera epocii, obiecte personale sau de mobilier și scrisori ori partituri ce au aparținut marelui compozitor. Despre Mozart se spune că dormea cel mult cinci ore pe noapte pentru că prefera să compună, iar în timpul zilei preda lecții de muzică sau concerta. Deși a avut perioade în care a câștigat foarte mulți bani, el a murit în sărăcie și a fost îngropat într-o groapă comună, în afara Vienei, fără slujbă religioasă. Opera sa muzicală abundă în simboluri masonice, iar Recviemul în re minor, ultima lucrare a lui Mozart pe care nu a apucat să o termine, poate fi ascultat la miezul nopții cu ocazia concertelor organizate în biserica Sf. Carol din Viena.

La pas prin Salzburg

În Salzburg sunt foarte multe obiective turistice care merită vizitate și studiate atent. Însă de neratat sunt Castelul Hohensalzburg și Domul.

Fortăreața, una dintre cele mai mari din Europa, fură toate privirile datorită așezării ei pe o culme, tronând asupra întregului oraș baroc. Construcția a început în anul 1077, la inițiativa unui episcop și a avut scopul de a proteja fețele bisericești și pricipatul. Este interesant de știut că fortăreața nu a căzut niciodată în istoria ei în mâinile inamicilor. Camera de aur, în care vei admira picturi deosebite, sculpturi aurite, un șemineu frumos ornamentat sau pereții inedit decorați, este de văzut. La fel, holul de aur sau dormitorul. Opulența detaliilor atestă modul de viață al principilor austrieci care au locuit aici. Pentru acestea trei trebuie să cumperi un bilet separat. Curtea cetății oferă o perspectivă spectaculoasă asupra Salzburgului și este un loc bun să bei o cafea sau să mănânci ceva dulce. Domul este maiestuos, iar mica piață din fața acestuia este una dintre scenele Festivalului din Salzburg. Temelia așezământului religios a fost pusă de sf. Rupert, care a dat și hramul domului. De altfel, vestigiile din acele vremuri pot fi văzute sub catedrală, într-un sit arheologic. Mica biserică a fost transformată în dom abia în jurul anilor 770, când un alt sfânt a ridicat o clădire înaltă de 33 de metri. Forma actuală a bisericii în stil baroc datează din secolul al XVII-lea. Aici au fost botezați Mozart și Joseph Mohr, compozitorul cântecului Silent Night, Holy Night. Cristelnița din bronz poate fi admirată în partea stânga a domului. La intrarea în catedrală este imposibil să nu remarci cele trei uși imense, fiecare poartă reprezentând credința, dragostea și speranța.

Sursă foto: Ada Oprea; pixabay.com

Please follow and like my post:

One thought on “Salzburg, orașul lui Mozart

Leave a Reply

Your email address will not be published.