ceasul astronomic praga

Top 7 atracții în Praga

 

Top 7 atracții în Praga

–impresii și fotografii–


Praga poate fi considerată un adevărat muzeu în aer liber. Biserici, castele, piațete, poduri, clădiri vechi te așteaptă să le vezi și să descoperi cele mai multe și mai importante stiluri arhitecturale concentrate într-un singur loc.

praga

 

Praga a devenit o destinație favorită pentru turiști relativ recent și atrage anual peste patru miioane de vizitatori de pe toate continentele.

Partea veche a orașului are un aer medieval și este împânzită de străduțe pietruite străjuite de case colorate, care stârnesc curiozitatea istoricilor, arhitecților, artiștilor plastici, dar și turiștilor. Iată un top al celor mai interesante obiective turistice, din punctul meu de vedere:

 

1. Hrad-ul

 

Situat în Malá Strana, Castelul din Praga veghează asupra orașului. Complexul muzeal (cea mai mare incintă fortificată din lume) este format, în principal, din palatul regal, o catedrală, turnurile de apărare, grajdurile și o frumoasă și idilică alee unde pe vremuri locuiau gardienii împăratului. Istoria Hradului începe acum mai bine de 1.100 de ani, evident după ce a fost pusă temelia unei biserici. De aici au condus regii Boemiei, iar azi este reședința oficială a președintelui republicii. Castelul se poate vizita și vei face o incursiune în istoria Cehiei. Catedrala Sf Vitus este impunătoare și ascunde vitralii și mozaicuri superbe și mormintele unor regi cehi și a unor sfinți. Aleea alchimiștilor (sau aleea de aur), preferata mea din tot complexul, este o străduță cu 11 case mici și colorate, acum transformate în magazine de suveniruri. Într-una dintre ele, la numărul 22, a locuit, o perioadă, Kafka. Intrarea în Hrad este liberă, doar accesul în muzee se plătește, însă cozile sunt interminabile din cauza controlului de securitate.

hrad praga

sf vitus praga

aleea alchimistilor

2. Podul Carol


Coborând de la Hrad, drumul te va duce la unul dintre cele mai frumoase și pitorești poduri din lume. Însă, până să ajungi la podul Carol, intră în biserica Sf Nicolae. Construită în stil baroc, este fascinantă datorită frescelor și sculpturilor interioare. La orga imensă a cântat și Mozart. La piciorul podului se află un restaurant despre care se spune ca l-ar fi găzduit pe Mihai Viteazul. Revenind la punte, acesta traversează râul Vltava și a fost construit acum 600 de ani. 30 de statui (ale unor sfinți) au fost montate pe lateralele podului, creând o senzație de măreție, dar în același timp romantică. Lung de 621 de metri, puntea este o zonă pietonală și adesea plină de artiști plastici sau cântăreți stradali.

podul carol praga

Podul Carol,

simbolul Pragăi

mihai viteazu praga

Placa ce amintește de Mihai Viteazu

strahov praga

3. Clementinum și Strahov

 

Clementinum, aflată în apropierea podului Carol, este un complex de clădiri istorice și adăpostește Biblioteca Națională. De altfel, aici se poate vizita una dintre cele mai vechi biblioteci iezuite din lume, o bijuterie barocă plină de cărți valoroase, fresce superbe și globuri pământești foarte vechi. Turul este ghidat și durează aproximativ o oră. Strahov este o altă bibliotecă pragheză care aparține abației cu același nume, din Malá Strana. Perfect conservată, ea ascunde peste 200.000 de cărți de o valoare inestimabilă. Ambele edificii merită vizitate pentru că sunt unice în lume nu doar prin frumusețea lor, ci și prin bogăția culturală pe care o dețin.

4. Ceasul astronomic

 

Este unul dintre cele mai importante simboluri ale Pragăi. Cei 12 apostoli apar, rând pe rând, la oră fixă, clopotele sună, iar mulțimea adunată în fața orologiului se bucură și aplaudă frenetic. Puțini acordă importanță faptului că acesta explică fazele soarelui, a lunii și mișcarea planetelor. Deși vechi de prin 1400, ceasul arată ca nou datorită restaurărilor recente, iar din punctul meu de vedere își pierde, astfel, din mister și frumusețe.

 

 

ceasul astronomic praga

 

5. Sinagoga Pinkas

Se află în cartierul evreiesc din Praga, Josefov, cândva un ghetou pentru populația evreiască din zonă, care a fost izgonită în secolul al 13-lea și obligată să locuiască aici. Sinagoga nu este singura din cartier, dar ea este dedicată victimelor holocaustului, iar pe pereții acesteia sunt trecute numele evreilor omorâți de naziști. Este un loc cu adevărat impresionant și nu îl recomand persoanelor sensibile. Aruncă o privire și in cimitirul evreiesc, pe unele pietre funerare se mai păstrează încă gravate simbolurile meseriilor celor ce se odihnesc pe veci.

 

6. Insula Kampa

Este o zonă din vecinătatea podului Carol, plină de tineret, de artiști, de muzee sau expoziții de artă modernă. Tot aici vei găși și celebrul zid al lui John Lennon, decorat cu grafitti și versuri din cântecele celor de la Beatles.

 

zidul lennon praga

wenceslas praga

7. Piața Wenceslas

În sine un bulevard larg, Piața Wenceslas este o zonă numai bună pentru shopping. În partea de sus a străzii se află Muzeul Național, o combinație între elementele unui muzeu de istorie naturală și de istorie a națiunii.

 

PS: Caută în Praga cele mai inedite sculpturi, căci ele sunt în număr foarte mare. Unele se mișcă și se recompun, altele sunt suspendate pe tavanele clădirilor sau spânzurate de un vreun acoperiș (în cel mai propriu sens al cuvântului).

 

(sursa foto: pixabay.com, Ada Oprea)

Please follow and like my post:

One thought on “Top 7 atracții în Praga

Leave a Reply

Your email address will not be published.