Peștera Postojna, una din cele mai impresionante grote din Europa

 

Peștera Postojna

– una din cele mai impresionante grote din Europa –


Slovenia este o țară mică care m-a cucerit imediat cum am dat cu ochii de ea. Am vizitat-o de mai multe ori, am stat în Ljubljana de trei ori, este o capitală fascinantă, colorată, vie, plină de tineret. Și am ajuns de două ori la una dintre cele mai vestite peșteri din Europa, Postojna, aflată relativ aproape de Ljubljana.

Frig pe timp de caniculă

Peștera Postojna este un obiectiv turistic care trebuie vizitat la prima oră a dimineții din cauza valului mare de turiști de peste zi. Cozile de intrare sunt mari pentru că, în mod evident, în grotă poate intra un anumit număr de persoane. Accesul se face cu un trenuleț, care parcurge aproape patru kilometri până în inima Postojnei. Încă de la început, turiștii sosiți acolo vara sunt informați că trebuie să se îmbrace mai gros deoarece temperatura interioară este de aproximativ patru grade Celsius. Se pot închiria haine, dar eu am oroare de așa ceva și am avut grijă să-mi pun în bagajul de vacanță vreo două pulovere și o geacă. În miezul verii, pe o căldură insuportabilă, am fost de-a dreptul o apariție bizară încotoșmănată cu toate alea pe mine. Mi-a părut rău că nu mi-am luat și căciula. Poate data viitoare…
Trenulețul a fost inaugurat în 1872 și la vremea aceea era ceva inedit. În timpul călătoriei, ghidul avertizează turiștii să nu se ridice în picioare, să nu întindă mâinile în exterior pentru că locul este strâmt și jos. Nu aș recomanda experiența claustrofobilor, deși odată ajunși la destinație se vizitează mai multe galerii înalte și spațioase.

 

Olmii, cea mai mare atracție

Peștera este imensă și doar o parte este deschisă pentru public. Pasajele subterane depășesc 24 de kilometri, stalactitele și stalagmitele impresionează prin aspect și mărime, speologii încă cercetează această minune naturală. Peștera este luminată electric și de cele mai multe ori are loc un mic spectacol care sperie vizitatorii: toate becurile se sting, iar ghidul pare panicat. Recunosc că în prima fază nu am știut cum să reacționez, dar m-am gândit că nu am cum să am atâta ghinion și până să-mi exprim părerea, tata, care mai fusese, mi-a zis să stau liniștită că este o farsă. Cele trei galerii, care se vizitează la picior, sunt spectaculoase, dar și modul în care este amplasată lumina creează un efect sporit. De altfel, aici se țin concerte în diverse ocazii și presupun că acustica este magnifică. Înăuntru nu există lilieci, ci unele tipuri de insecte, iar atracția principală este Proteus Anguinus, o nenorocicanie de animăluț, de fapt, o mică reptilă acvatică care are pielea semitransparentă și mai e și chioară. Interesant este că ea s-a adaptat unui mediu închis, izolat de exterior și a supraviețuit. Nu căutați olmul în timpul vizitei, el trăiește în alte galerii, dar poate fi văzut în vivariul de lângă peșteră.

 

Sursă foto: Ada Oprea; pixabay.com

Please follow and like my post:

Leave a Reply

Your email address will not be published.