parcuri londra, ada scrie

Londra: cele mai frumoase 3 parcuri regale

 

Cele mai frumoase 3 parcuri regale

–impresii și fotografii–


Vizitând parcurile londoneze am ajuns la concluzia că odată ce te îndepărtezi de palatul Buckingham, reședința principală a reginei, ele pălesc în eleganță.

parcuri londra, ada scrie

Parcul St. James

Este unul dintre cele mai frumoase parcuri pe care le-am văzut vreodată. Nu este foarte mare, dar nici mic, și este practic imaginea pe care o zărește regina dimineața când se scoală, fiind amenajat în fața palatului Buckingham. În aceste condiții nu avea cum să nu fie perfect. Vegetația abundentă, proaspătă, colorată este de poveste și te îndeamnă spre relaxare. Grădinile sunt aranjate impecabil, un fel de ikebana în care se zăresc multe soiuri de flori. Peste tot sunt veverițe, n-am văzut niciodată atâtea adunate într-un singur loc, și nu se tem de om. Este suficient să te apleci ușor și să le întinzi mâna, că vin imediat curioase să vadă ce primesc. Însă deliciul vizitatorilor îl fac păsările din jurul lacului. Mai mult de 40 de specii atrag aici ornitologi de peste tot. Adevărul e că și pentru noi a fost surprinzător să vedem pelicani. Aceștia au fost un cadou de la un ambasador rus pentru fețele regale și din 1664 viețuiesc în această zonă, cândva un domeniu de vânătoare. Lebedele negre, rațele de toate felurile, gâștele, ciocănitorile creează impresia mai degrabă a unui parc zoologic, decât unul pentru plimbare și recreere. Unde pui că noaptea poți vedea vulpi și lilieci. Toate animalele sunt proprietatea reginei! Pe timpul verii, în parc se organizează mici concerte de prânz, în foișor. Lumea se așază pe iarbă, unii au chiar pătură și accesorii pentru picnic, alții trag câte un pui de somn la umbra pomilor. Am găsit și un loc de joacă pentru cei mici, dar era închis spre nefericirea copilului meu.

parcuri londra, ada scrie

 

parcuri londra, ada scrie

parcuri londra, ada scrie

 

parcuri londra, adascrie Hyde Park

Recunosc că m-am dus în Hyde Park ca să văd și eu colțul oratorilor, în speranța că voi găsi pe cineva care să țină o cuvântare. Speakers’ Corner este un loc istoric, aproape de Marble Arch și strada Oxford. Pe vremuri aici londonezii demonstrau, organizau proteste și printre vorbitorii de seamă s-au numărat Karl Marx, Vladimir Lenin sau George Orwell. De prin 1850, locul de întâlnire a fost recunoscut legal de către Parlament și chiar și în zilele noastre se mai găsește câte un orator neanunțat să vocifereze despre propriile viziuni legate de orice. Nu am avut șansa să prind acest spectacol și nici nu am găsit o platformă amenajată pe care să mă sui și să țin, la rândul meu, o cuvântare (spre liniștea soțului). În parc poți să călărești, de aceea e indicat să te uiți pe jos când te plimbi. Ori să mergi cu barca pe lac sau să savurezi o cafea în timp ce privești peisajul. Tot aici se găsește și o fântână ridicată în cinstea prințesei Diana. Parcul nu este spectaculos, mi s-a părut chiar destul de neîngrijit, dar na!, nu mai e chiar sub nasul reginei. Periodic londonezii organizează concerte sau festivaluri.

Green Park

 

Este așezat în continuarea lui St. James, în stânga palatului Buckingham. Partea cea mai interesantă este că aici nu sunt flori, cu excepția primăverii când zona se umple de narcise. Legendele spun că soția regelui Charles al II-lea (cândva în secolul 17) l-a prins pe acesta în timp ce culegea un buchet pentru o amantă și a ordonat să fie scoase toate florile. Cert este că parcul a asistat de-a lungul istoriei la multe dueluri.

 

Sursa foto Ada Oprea, pixabay.com

 

 

Please follow and like my post:

One thought on “Londra: cele mai frumoase 3 parcuri regale

Leave a Reply

Your email address will not be published.