Parcuri de distracție: Asterix și Obelix, eroii Franței

 

Asterix și Obelix, eroii Franței

–impresii și galerie foto–


Asterix și Obelix sunt indubitabil cele mai cunoscute și îndrăgite personaje dn Franța. Povestea lor a luat naștere în 1959 datorită revistelor de benzi desenate concepute de  René Goscinny și Albert Uderzo, și s-a transformat rapid într-un fenomen de succes internațional.

asterix, adascrie

„Anul este 50 î.Hr. Galia este ocupată în întregime de romani. Ei bine, nu în totalitate… Un sat mic de gali îndărătnici încă ține piept invadatorilor. Iar viața nu este ușoară pentru legionarii romani, care și-au stabilit garnizoanele în cetățile fortificate din Totorum, Aqvarium, Laudanum și Compendium…“. Cu aceste informații încep toate comics book-urile Asterix și Obelix, însă fiecare spune o altă poveste. Cei doi eroi, însoțiți de diverse alte personaje, călătoresc în lumea largă (așa cum era ea cunoscută acum 2.000 de ani) sau trec prin aventuri, toate fiind legate de ocupația romană. Nimic deosebit, nu?, doar că ei sunt ajutați să ducă la bun sfârșit misiunile de o poțiune magică care le oferă puteri inimaginabile, făcându-i invincibili o bucată de vreme. Benzile desenate sunt pline de stereotipuri etnice, ceea ce sporește nota amuzantă. Succesul acestor povești s-a concretizat prin zeci de ecranizări (cele mai cunoscute la noi sunt filmele în care rolul lui Obelix a fost jucat absolut colosal de inegalabilul Gerard Depardieu), în pelicule animate, jocuri video și, cum era de așteptat, într-un parc de distracții.

Parcul Asterix și Obelix


Parcul Asterix și Obelix a fost deschis în 1989, anul acesta sărbătorind 30 de ani de la inaugurare. Este situat în nordul Parisului și primește anual peste două milioane de vizitatori. Apariția în peisaj a Disneyland-ului a afectat serios parcul celor doi gali, probabil datorită strategiilor de marketing mult mai bune ale americanilor. Eu am fost în ambele parcuri, acestea sunt comparabile din multe puncte de vedere, însă Asterix și Obelix mi-a plăcut mai mult și abia aștept ocazia de a mă întoarce acolo.

asterix, adascrie

Asterix și Obelix, în căutarea aventurii

asterix, adascrie

Alături de druidul Panoramix, care face poțiunea magică

asterix, adascrie

Distracție cât cuprinde

Decorul parcului este impecabil și recompune viața galilor așa cum este descrisă în benzile desenate, dar și cele mai vechi culturi, cum ar fi cea greacă, romană, vikingă sau egipteană. Atracțiile sunt pentru toate vârstele și se adresează atât țâncilor, cât și adulților care nu au uitat să fie copii. Din cele șase roller-coaster-uri se aud mereu țipete, pe unele le-a încercat baiatul meu, în altele nu l-am lăsat eu. De altfel, prima atracție în care ne-am suit, categorisită „pentru familie“, m-a făcut să fiu mai atentă la ce tip de distracție aleg. Am nimerit într-un roller-coaster pe apă, e adevărat nu foarte înalt, însă destul de abrupt, iar la sfârșit nu doar că eram uzi leoarcă, dar aveam și nivelul adrenalinei ridicat la cote alarmante. Târziu am descoperit că în parc există locuri speciale unde te poți usca, contra cost, evident.

Pe aleile parcului se plimbă multe dintre personajele arhicunoscute în Franța, însă ceea ce nu mi-a plăcut a fost că pozele cu Asterox și Obelix erau pe bani (în special cele făcute în casele eroilor), lucru care la Disney nu se întâmplă. În ziua în care am fost noi, nu am prins nicio paradă, dar am asistat la spectacolul cu delfini și foci. Cinematograful nou deschis în aprilie este 4D, iar experiența este foarte amuzantă mai ales pentru prichindeii care sunt foarte ușor de surprins.

Biletul de intrare în parc este în jur de 40 de euro, nu-mi mai amintesc exact cât am plătit, dar puteți verifica aici. De asemenea, se poate cumpăra și un bilet special, Pass Rapidus, grație căruia poți intra la unele atracții fără să mai stai la coadă. În general, timpul de așteptare era de 45 min.-1 oră.

Mâncarea oferită de fast-food-urile din parc este groaznică, ca în orice alt parc de distracție. Însă nu ai ce face și trebuie să te mulțumești cu asta, pe bani nu puțini. 

Magazinele (organizate tot în funcție de specificul culturilor antice) sunt pline de haine, benzi desenate, suveniruri, jucării sau obiecte de decor. Practic, eu nu știam unde să mă uit mai întâi, dar după ce am văzut prețurile, m-am uitat în altă parte. I-am luat copilului o sacoșă cu jucării, căci până la urmă de aia veniserăm, și m-am mulțumit cu o cană de cafea imprimată cu imaginea lui Asterix.

 

Mai jos, o mică galerie foto

 

Sursa foto Ada Oprea

 

Please follow and like my post:

Leave a Reply

Your email address will not be published.