mont saint michel adascrie.ro

Mont Saint Michel, abația fortificată din Normandia

 

Mont Saint Michel, abația fortificată din Normandia

–impresii și fotografii–


Mont Saint Michel este o cetate medievală așezată pe o limbă de pământ, în apele Mării Mânecii din Normandia, Franța. Aici are loc unul dintre cele mai interesante fenomene de flux și reflux, care transformă periodic mica așezare într-o insulă.

mont saint michel adascrie.ro

Stânca granitică este casa a puțin peste 40 de locuitori, în general, fețe bisericești care se ocupă de mănăstirea fortificată, o abație absolut spectaculoasă. Micul sat este unul dintre cele mai vizitate din Franța, anual ajungând aici peste trei milioane de turiști. Istoria insulei este foarte interesantă și se leagă și de Guillaume le Conquérant, cunoscut nouă ca William Cuceritorul, care în 1066 a devenit rege al Angliei. Pe o tapițerie, care se află acum în Bayeux, este zugrăvită scena în care ducele Normandiei ajunge la Mont Saint Michel cu armata sa, înainte de invazia Angliei, pentru a cere ajutor divin. Locul este unul de pelerinaj pentru credincioșii care obișnuiesc să meargă la Ierusalim, Roma sau, deja mult prea mediatizata, Santiago de Compostela din Spania.

mont saint michel adascrie.ro

Pe străduțe

Mont Saint Michel face parte din patrimoniul UNESCO și a stârnit, de-a lungul vremii, interesul unor personalități culturale marcante, cum ar fi Guy de Maupassant, Claude Debussy sau Victor Hugo. Satul colorat stă înghesuit până la poalele abației, iar străduțele înguste, pietruite urcă și formează un mic labirint.

mont saint michel adascrie.ro

Bon appetit!

Magazinele, restaurantele, braseriile sau cofetăriile sunt mereu arhipline și este un miracol dacă reușești să guști omleta faimoasă care se face într-un mic local numit „La Mère Poulard“, ce funcționează de mai bine de o sută de ani și pe care o găsești imediat ce treci de Poarta Regelui, pe strada principală. „Crêperie La Cloche“ oferă clienților pofticioși cele mai bune clătite din zonă, care pot fi atât dulci, cât și sărate.

mont saint michel adascrie.ro

Inedit

Abația, care se poate vizita, este foarte frumoasă și are în mijloc o grădină (realizată relativ recent de un călugăr benedectin). Coloanele din piatră ce străjuiesc această curte interioară formează, dintr-un anumit unghi, o iluzie optică și orice privitor va avea senzația că cerul se unește cu pământul fără a vedea linia orizontului.

 

mont saint michel adascrie.ro

Fundul mării

De pe terasele mănăstirii Mont Saint Michel, se pot observa mareea și oamenii care se aventurează să meargă în larg când apele se retrag. În vârful abației este statuia arhanghelului Mihai, pentru că datorită lui această construcție a fost ridicată. Legenda spune că el a apărut în visul unui preot, cerându-i să pună baza de temeile.

mont saint michel adascrie.ro

Istorie

Insula, fortificată în 1256, a rezistat asediilor din timpul războiului de o sută de ani între Anglia și Franța. În timpul Revoluției Franceze (1787-99) a fost desființată, devenind prin ordinul lui Napoleon I închisoare.

 

Sursa foto: Ada Oprea

Please follow and like my post:

3 thoughts on “Mont Saint Michel, abația fortificată din Normandia

  1. Un loc fantastic!
    Asemenea constructii nu contenesc sa ma uluiasca! Oare cand si cum a ajuns arhanghelul in varf?

  2. Apreciez mult postările dumneavoastră Am o curiozitate: exista in limba romană un cuvânt pentru franțuzescul “cloitre”?
    S-ar putea traduce cu “curte interioară a unei mănăstiri”?

    1. Buna seara! Va multumesc pentru apreciere. Eu vorbesc limba franceza la nivel conversational, insa cred ca acest cuvant ar putea fi tradus ca manastire sau sihastrie. Nu stiu daca mai are si alt sens. In limba germana este Kloster, care inseamna ce am scris mai sus. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.