viena

Viena: patru trasee turistice de neratat

 

Viena: patru trasee turistice de neratat


Spune-mi câte zile stai în Viena, ca să-ți zic ce să vezi. Capitala Austriei este un oraș cu multe obiective turistice interesante, de aceea îți poți optimiza timpul petrecut acolo, alegând una dintre variantele de mai jos, astfel încât experiența ta să fie cât mai frumoasă.

viena

Chiar dacă acum nu ne permitem încă să plecăm într-o vacanță de vară ca la carte, asta nu înseamnă că nu putem să visăm cu ochii deschiși sau să ne facem planuri. Locuiesc în Viena de aproape doi ani și mereu descopăr locuri noi de vizitat. Nu ți le voi recomanda în această postare, poate cu altă ocazie, pentru că acum îți propun să captezi esența frumosului oraș și să îți porți pașii prin cele mai populare locuri vieneze. De asemenea, te sfătuiesc să-ți cauți un hotel mai îndepărtat de centru pentru a plăti mai puțini bani, dar cât mai aproape de o stație de metrou. Sistemul de transport subteran este foarte bine pus la punct și poți ajunge rapid în orice zonă din Viena..

viena

O zi în Viena

O singură zi de zăbovit în Viena nu este tocmai o situație ideală, însă nici de speriat. Pornește-ți promenada de dimineață, din fața Operei. De aici începe o zonă pietonală frumoasă (strada Kärntner). Intră în biserica malteză, pe care o vei recunoaște după steagurile cu însemnele cavalerilor de la Malta, pentru a admira câteva simboluri heraldice istorice. Chiar în capătul acestei străzi plină de magazine, cafenele și restaurante se va deschide o piață dominată de celebra catedrală Sf. Ștefan, simbolul Vienei. Accesul este gratuit doar într-o anumită parte, dacă vrei să vezi mai mult, trebuie să plătești. Ia-o mai departe pe Graben, fă câteva poze Coloanei Ciumei și intră în biserica Sf. Petru, primul edificiu religios vienez cu o cupolă în stil baroc. Continuă plimbarea către Hofburg, fostul palat imperial și vizitează apartamentul regal pentru a descoperi o mică parte din stilul de viață al împărătesei Elisabeta (Sisi) și al împăratului Franz Josef. Traversează Ringul Vienez și lasă-te cucerit(ă) de cele două palate identice aflate față în față, unul este muzeul de artă, celălalt de istorie naturală. La un pas de aici, este Cartierul Muzeelor aflat în vecinătatea străzii Mariahilfer, unde vei găsi pe lângă sute de magazine și o stație de metrou ca să te îndrepți spre palatul Schönbrunn, dar nu înainte de a mânca ceva de prânz într-unul din mall-urile de aici. Vizita la Schönbrunn este mai lungă, chiar dacă nu vrei să vezi palatul în interior, pentru că grădinile sunt foarte mari și poți parcurge distanțe lungi. Dar asta nu te costă bani, ci doar timp. Spre seară, întoarce-te în zona centrală și caută un restaurant cu specific austriac pentru a savura un șnițel. Atenție! Doar cel din carne de vită este autentic vienez și costă substanțial mai mult decât cel din pui sau porc. El se mănâncă asezonat cu gem de merișoare și alături de o salată de cartofi.

 

Două zile în Viena

Deja vorbim de o situație ceva mai fericită! Pentru prima zi respectă traseul propus mai sus și începe-ți dimineața următoare în piața Carol; o stație de metrou se află chiar acolo, însă ea are o denumire dublă: Karlsplatz/Opera, pentru că are două ieșiri, tu urmărește indicatoarele către biserica Carol. Edificiul se vizitează contra cost, dar merită, mai ales că poți urca cu un lift până la nivelul cupolei. De aici, ești la un pas de Naschmarkt, o zonă extrem de animată și aromată unde poți mânca micul dejun sau un brunch. Sâmbăta se organizează o piață unde producătorii locali vând legume și fructe proaspete.Îndreaptă-te apoi către strada Mariahilfer (e la o aruncătură de băț, deși pe hartă se vede o distanță mai mare), ajungi în câteva minute.Intră după plac fie în Muzeul de Artă pentru a vedea marile capodopere ale lumii, fie vizitează muzeele de artă modernă. Vei zăbovi aici câteva ore, în acest caz. Mănâncă de prânz undeva în zona centrală și mergi apoi cu tramvaiul D (îl iei de lângă muzeul de artă) către Palatul Belvedere (ambasada României este chiar vizavi), adică muzeul de artă națională, care te îndeamnă să intri pentru un sărut, făcând referire la celebrul tablou al lui Klimt. Încheie seara cu o plimbare prin Grădina Botanică a Universității din Viena, care este gard în gard cu grădina de la Belvedere și bucură-te de o masă tradițională, la o berărie din apropiere, Salm Bräu. (Atenție! Este posibil să ai nevoie de rezervare, dacă nu vrei să aștepți la coadă ca să poți găsi un loc.)

 

 

viena

viena

Trei zile în Viena

În traseele propuse de mine, ai atins deja cele mai importante obiective turistice din Viena. În a treia zi, poți încerca unele dintre următoarele muzee sau locuri interesante:

În zona pietonală: 

  1. Muzeul muzicii – o incursiune interactivă în lumea sunetelor, dar și una în cea a compozitorilor austrieci. 
  2. Time Travel Viena – scurt și la obiect, însă extrem de distractiv, vei afla câte ceva din istoria acestui oraș extraordinar. Pregătește-te de aventură!
  3. Muzeul iluziilor optice – un loc distractiv pentru întreaga familie.
  4. Casa lui Mozart – este chiar în spatele catedralei, însă nu este atât de interesantă precum cea natală, din Salzburg.

 

 

În zona Hofburgului:

  1. Biblioteca națională – merită pentru a admira arhitectura interioară și pentru a sta aproape de cărți valoroase.
  2. Muzeul papirusurilor – dacă te pasionează cele mai vechi documente din lume.
  3. Muzeul lumii – o călătorie printre cele mai mari culturi antice sau recente.
  4. Trezoreria Imperială – o colecție valoroasă de obiecte laice și ecleziastice, dar și coroanele regale austriece.

Pe ringul vienez
Fă o plimbare pe jos sau cu tramvaiul pe celebrul ring vienez. Aici vei putea admira clădirea Primăriei (se poate vizita), Parlamentul, biserica votivă, teatrul de stat,casa cu fluturi (o seră regală), Urania (observatorul astronomic) și multe altele.
Oprește-te și în Stadt Park sau în Volksgarten, dacă ai obosit.

În Prater
Prater este cel mai mare parc vienez, unde se găsește și Roata Mare. Trecând peste zona de bâlci, poți intra în Muzeul Figurinelor de Ceară sau în Muzeul Ciocolatei ori de poți plimba pe fostul domeniu imperial de vânătoare (aici se poate călări).

În zona palatului Schönbrunn

  1. Grădina zoologică, lipită de grădina palatului, este un loc încântător și pentru adulți, nu doar pentru cei mici.
  2. Muzeul tehnic – pentru pasionații de tehnică și tehnologie, dar și pentru persoanele nostalgice. Vei înțelege de ce zic asta după ce vei ajunge acolo.

Patru zile în Viena

În a patra zi poți face shopping cu două condiții: să te țină portofelul și să nu fie duminică, când magazinele sunt închise. Mai multe informații despre cumpărături aici.

Dacă nu ai chef de asta, îți recomand o excursie de câteva ore în pădurea Vieneză. Alege traseul în funcție de dificultate, dar și de condiția ta fizică. Cere amănunte de la recepția hotelului unde ești cazat(ă) ca să-ți explice cum să ajungi acolo și, eventual, să-ți dea o hartă a zonei.

Sau poți încerca insula Dunării, un loc unde vienezii își petrec mult timp vara. Aici există baruri, terase și restaurante. De asemenea, insula creată artificial este locul ideal pentru cei care vor să meargă cu bicicleta sau să facă plajă și baie.

 

 

 

 

 

 

 

(foto: pixabay.com)

 

 

 

viena

Please follow and like my post:

One thought on “Viena: patru trasee turistice de neratat

Leave a Reply

Your email address will not be published.