luxembourg, adascrie

Impresii de călătorie: Luxembourg, leagănul Europei

Luxembourg, leagănul Europei

–impresii și fotografii–


Lëtzebuerg se numește capitala unicului mare ducat din lume. Limba luxemburgheză este un dialect nemțesc greu de înțeles chiar și pentru cei mai buni vorbitori de germană. Unii lingviști cred că strămoșii sașilor din Transilvania proveneau din zona unde acest grai a fost vorbit inițial, adică valea râului Mosel.

luxembourg, adascrie

Urmând, probabil, exemplul Elveției, statul luxemburghez și-a declarat neutralitatea undeva după 1860. Cu toate acestea nemții nu s-au sinchisit de acest statut și au invadat țara atât în primul război mondial, cât și în al doilea, lăsând în urmă daune materiale și mai ales culturale, unele imposibil de recuperat.

Info utile

 

Orașul Luxemburg este mic, ca și statul de altfel, și se pot observa cu ușurință perioadele de dezvoltare arhitecturală. Centrul este ocupat de clădiri istorice, de jur împrejurul acestora veghează clădirile din anii 1960-1970, pentru ca mai apoi totul să fie protejat de construcții imense, ultramoderne, din sticlă și oțel. Încă se mai construiește. Am stat aici două zile, timp suficient pentru a mă obișnui cu orașul și cu atmosfera lui. Luxemburgul s-a dezvoltat în jurul castelului de pe stânca Bock, ulterior fortificat și apoi dărâmat. Azi se mai pot admira ruinele. Zidurile orașului vechi (le Chemin de la Corniche) au fost de multe ori comparate cu un superb și imens balcon (al Europei) pentru că ele înconjoară unul dintre cele mai frumoase cartiere istorice din Luxenbourg, Grund, iar perspectiva de aici este foarte frumoasă, mai ales că toate casele au acoperișurile vopsite într-un gri foarte închis ce contrastează cu tencuiala galben-pai, creând un aspect elegant și plin de seriozitate. Coborând scările și luând-o la pas pe străduțele șerpuite și înguste, am ajuns în pitorescul cartier plin de grădini, magazine mici, restaurante intime, câteva muzee și, evident, biserici. Am înțeles că viața de noapte de aici este extraordinară, nu am avut cum să probez informația deoarece eram și cu copilul după noi, însă nimic din ceea ce am văzut nu mi-a dat de gândit că așa ar putea fi.

 

 

luxembourg, adascrie

 

luxembourg, adascrie

În zona pietonală a Luxembourgului

luxembourg, adascrie

Grădini în Grund

 

luxembourg, adascrie

Biserica Sf. Ioan din cartierul vechi

Palatul ducal

 

Când am ajuns noi la Luxembourg, nu trecuseră nici măcar trei luni de la moartea lui Jean, Marele Duce de Luxemburg, în sine un monarh constituțional. Fiul lui, Henri, i-a luat locul însă a refuzat să locuiască în palat, așa cum a făcut-o tatăl său. Clădirea se poate vizita doar cu ghid. Al nostru vorbea o engleză de nu am înțeles mare lucru, deși făceam un efort supraomenesc. Palatul este o combinație reușită între obiectele vechi de valoare și cele moderne, pornind de la mobilier și terminând cu decorațiunile. Casa ducală a fost, pe rând, primărie (1572-1795), prefectură (1795) și sediul guvernului (1817), devenind apoi reședința guvernatorului. După invazia germană din cel de al doilea război mondial, naziștii au transformat palatul în sală de concerte și berărie. Mobilerul a fost distrus, colecțiile de artă la fel, iar pereții, vopsiți astfel încât să se potrivească atât gustului nemțesc, cât și cu o tavernă autentică. Din nefericire, bunurile nu au mai putut fi recuperate și o parte dintre pereți a rămas ca pe vremuri pentru că restauratorii nu au mai reușit să dea jos vopseaua. Acum, palatul este renovat și este interesant de vizitat pentru că afli o mulțime de informații legate de istoria ducatului.

 

 

luxembourg, adascrie

Leagănul Europei

 

Luxemburg, este, alături cu Bruxelles și Strasbourg, una dintre cele trei capitale oficiale ale Uniunii Europene și sediul Curții Europene de Justiție⁠. Statul este membru fondator al Uniunii Europene, al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, al Organizației Națiunilor Unite și al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Limbile oficiale sunt luxembourgheza, germana și franceza.

 

Sursa foto Ada Oprea

 

 

 

 

Please follow and like my post:

Leave a Reply

Your email address will not be published.