londra, adascrie

Ce trebuie să știi despre Londra înainte să pleci

 

Ce trebuie să știi despre Londra înainte să pleci

– informații practice –


Unul dintre cele mai frumoase orașe în care am fost, Londra este diferită față de alte mari capitale europene. Deși mare ca întindere, urbea pare mai degrabă intimă și prietenoasă, lucru care se datorează faptului că bulevardele nu sunt atât de largi și nici clădirile foarte înalte, dar și grație oamenilor zâmbăreți și, câteodată, gălăgioși. Zumzetul orașului m-a încântat pur și simplu. Arhitectura anglosaxonă mi-a creat sentimentul unui decor familiar, iar limba engleză, o plăcere pentru urechile mele prea obișnuite cu accentul american.

londra, adascrie

Iată ce trebuie să știi înainte de a ajunge în Londra:

londra, adascrie

1. Londra este o capitală foarte scumpă

Pornind de la cazare, transport în comun și terminând cu mâncare, băutură sau cumpărături. De exemplu, o masă pentru două persoane, doar cu un fel principal și o băutură, ne-a costat, de regulă, cam 50-55 de euro. Vorbesc de restaurante, nu de chioșcuri ambulante care nu-mi inspirau prea multă încredere. Pub-urile, pe care le-am găsit la fiecare colț de stradă, sunt mereu aglomerate, cu precădere după ora de ieșire de la muncă a englezilor, care se întâlnesc aici zi de zi de parcă nu ar avea ceva mai bun de făcut. Stau în picioare, cu paharele în mână, în fața barurilor, de obicei, pline de flori și de arome de gin sau bere și discută vrute și nevrute, pentru ca mai apoi, după câteva ceasuri, să plece acasă pe mai multe cărări.

2. Transportul public este gratuit pentru copiii de până la 11 ani.

Ceea ce pentru noi a contat foarte mult, căci pentru adulți tarifele sunt criminale. La metrou – cel mai des folosit de noi – prețurile variază în funcție de zona în care vrei să mergi, dar și de intervalul orar. Astfel o singură călătorie, pentru o persoană poate ajunge și la 6 lire. La autobuze e ceva mai ieftin, iar călătoria, o plăcere, mai ales, că au celebrele double-decker. Recepționerul hotelului în care am stat ne-a sfătuit să cumpărăm Oyster Card, un card pe care l-am luat cu cinci lire bucata (rambursabili) și pe care îl alimentam zilnic cu 10 lire. Este un fel de portofel electronic, ca în București. El se pontează atât la intrarea în stația de metrou, cât și la ieșire, unde se făcea, de fapt, calculul. 

Cardul se poate lua din orice stație de metrou, de la automatele speciale și tot acolo se poate reîncărca. El funcționează și pe transportul suprateran.

3. Muzeele în Londra sunt gratis.

Ei, nu chiar toate, dar cele mai multe. De exemplu, British Museum, Natural History Museum, National Gallery, Science Museum, Tate Modern, Museum of London, Imperial War Museum sau British Library. Este imposibil în șase zile cât am stat noi să acoperi tot ce are de oferit Londra, așa încât vom reveni aici negreșit. Dacă vrei să vezi Palatul Buckingham, nu doar că plătești, dar trebuie făcută rezervare din timp – online –, la fel și la Westminster Abbey sau la St. Paul. Recepțioerul nostru, un brazilian simpatic și foarte vorbăreț, ne-a spus că în două ore poți vedea, plimbându-te prin Londra, 90% din cele mai importante obiective turistice. Nu știu exact cum, noi nu am reușit, distanțele sunt mari, stăzile aglomerate…

4. În Londra, fumatul pe stradă nu este bine văzut…

… și în anumite zone poate fi sancționat cu amendă. De altfel, coșurile de gunoi lipsesc cu desăvârșite pe câteva artere principale. Cu toate acestea, orașul este foarte curat, lucru care m-a mirat, mai ales, având în vedere fluxul mare de oameni (turiști și localnici). Alcoolul nu se vinde, în anumite ore, în pub-uri, dacă ești însoțit de copil. Barmanul ne-a rugat politicos să scoatem copilul din local dacă vrem să bem ceva. În magazinele alimentare, dacă plătești la automate (unde vânzătorul nu este prezent), în cazul în care ai luat și alcool, casa se blochează până vine cineva să verifice dacă cel care cumpără are sau nu peste 25 de ani. Pe de altă parte, medicamente ca ibuprofen sau paracetamol – care în cele mai multe țări europene nu se dau fără rețetă – se găsesc la liber pe raftul supermarketurilor.

5. Faptul că englezii au reguli rutiere diferite de cele europene nu este o problemă…

(prea mare) nici ca pieton, nici ca șofer. În fiecare intersecție, găsești scris pe jos unde trebuie să te uiți ca să nu dea peste tine o mașină. Inițial ne-am amuzat, dar până la urmă ne-am dat seama cât este de util, mai ales că reflexele pe care ni le-am format acționau primele. Sistemul de semaforizare din Londra este unul dintre cele mai proaste din Europa, în sensul că pentru a traversa o intersecție aglomerată aveam de așteptat chiar și 10 minute din cauza necorelărilor.

6. Dacă vrei să vezi Londra de sus, The Shard nu este locul. 

Prețurile pornesc de la 25 de lire de persoană. Intră pe https://skygarden.london/booking și fă-ți o programare online gratis. Este adevărat că trebuie făcută din timp, însă există șanse ca unii să renunțe la bookingul lor și să obții un loc în ziua în care îți dorești. Însă site-ul trebuie verificat zilnic pentru asta.

londra, adascrie

 

7. Londra este cu adevărat o metropolă…

… cu oameni veniți și stabiliți aici din toate colțurile lumii. Pe aceștia nu am avut probleme să-i înțeleg când vorbeau. Cu englezii e mai dificil, am stat într-un magazin și mă uitam ca mâța în calendar la vânzătoarea care părea că îmi explică ceva. Într-un târziu am înțeles ce voia să-mi zică.

 

8. Fiind încă în Uniunea Europeană…

am intrat în Regatul Unit cu buletinul, fără nicio problemă. Nu știu ce se va întâmpla după brexit.

 

credit foto: Ada Oprea

 

 

Please follow and like my post:

Leave a Reply

Your email address will not be published.