Ljubljana, orașul dragonilor

 

Ljubljana, orașul dragonilor

–impresii și fotografii–


Nu plecasem la drum cu speranțe prea mari legate de Ljubljana. Auzisem că este un oraș anost, cu oameni nu tocmai politicoși. De aceea, bucuria mea a fost nedisimulată când am ajuns acolo și am descoperit exact opusul.

Ljubljana adascrie.ro

Ljubljana este capitala Sloveniei, o țară mică ce a făcut parte din Iugoslavia până în 1991. Numele orașului este încă motiv de ceartă între istorici, însă cea mai plauzibilă variantă este că denumirea se trage de la cuvântul german „Laubach“ care înseamnă „mlaștină“. Probabil de acest nume se leagă și legenda lui Iason și a argonauților, care după ce au găsit lâna de aur, au ajuns să se lupte cu un dragon fioros care domnea într-o zonă mlăștinoasă și pe care l-au învins. De altfel, dragonul este simbolul Ljubljanei și reprezintă curajul, vitejia, puterea și măreția. În Slovenia locuiesc aproximativ două milioane de oameni, dintre care aproape 300.000 în Ljubljana. Capitala este mică și partea turistică poate fi străbătută de la un capăt la altul în doar câteva ore. Orașul este plin de oameni tineri, clădirile sunt colorate, iar atmosfera este veselă și acompaniată de diverse acorduri muzicale ale cântăreților ambulanți. Spectacolele stradale sunt mai peste tot și adună mulți gură-cască. Obiectivele turistice nu abundă, cele mai importante fiind cetatea, bisericile centrale și cele trei poduri principale peste Ljubljanica.

La pas prin Ljubljana

Cetatea din Ljubljana
Se vede frumos din centrul orașului, fiind construită pe un deal. Cetatea este veche de sute de ani, dar renovată complet acum și adăpstește diverse muzee mici, spații expoziționale și o braserie (în curtea interioară). Nu este neapărat de văzut, însă perspectiva de sus asupra Ljubljanei este interesantă. La Cetate se ajunge fie pe jos, fie cu un funicular.
Bisericile
Biserica franciscană Buna Vestire aflată chiar în mijlocul Ljubljanei are o culoare care bate în roz. Nu am reușit să o vizitez, deși am încercat de mai multe ori, din cauza unui domn care păzea ușa și care nu mi-a permis să intru, probabil din cauza culorilor turbate pe care le aveam în păr la vremea respectivă. Ironic, dacă te gândești că în casa Domnului poate intra oricine. Aceasta a fost singura experiență neplăcută din capitala Sloveniei.
Catedrala Sf. Nicolae, construită în stil gotic și refăcută în stil baroc, este foarte aproape de centrul orașului. Aici sunt de admirat ceasul solar de pe una dintre fațade și ușile masive ornamentate cu bazoreliefuri impresionante.
Podurile
Râul Ljubljanica este traversat de mai multe poduri și este navigabil. Cu toate acestea, cele mai interesante punți sunt în centrul orașului, cum era de așteptat.
Podul cu trei brațe este deosebit ca aspect, construit din piatră cubică și accesibil pietonilor, bicicliștilor și mașinilor. Jumătate din pod este în Ljubljana modernă, cealaltă parte aparținând părții vechi a capitalei.
Podul cu lacăte, este deja un obiectiv turistic standard sau clasic pentru marile capitale europene (și nu numai). Este realizat din sticlă și metal.
Podul dragonului încheie zona de promenadă a centrului vechi, are 33 de metri, fiind cel mai mare pod rutier din Ljubljana. La capete, pe patru coloane, sunt așezați patru dragoni, simbolul orașului. (Sursa foto: Ada Oprea, pixabay.com)

Please follow and like my post:

One thought on “Ljubljana, orașul dragonilor

Leave a Reply

Your email address will not be published.