Liechtenstein adascrie.ro

Liechtenstein, micul principat bogat

 

Liechtenstein, micul principat bogat

–impresii și fotografii–


Am fost în Liechtenstein de trei ori, de două ori iarna și o dată vara, acum câteva săptămâni. În lunile reci, micul stat dintre Elveția și Austria pare părăsit, nu e țipenie de om pe stradă, însă cum vine căldura, străduțele-i sunt împânzite de turiști.

Liechtenstein adascrie.ro

Liechtenstein adascrie.ro

Date interesante

Liechtenstein este cam de două ori mai mic decât Bucureștiul și este împărțit în 11 comune, capitala fiind Vaduz, însă nu și cel mai mare oraș. Principatul este foarte bogat financiar datorită politicii de impozitare redusă pe care a adoptat-o. În micul paradis fiscal își au sediul multe firme de avocatură, bancare etc, iar nivelul de trai al celor aproape 35 de mii de locuitori este ridicat, însuși principele fiind considerat printre primii 10 magnați ai lumii, cu o avere estimată la cinci miliarde de dolari. Interesant este că numărul firmelor din Liechtenstein îl depășește pe cel al locuitorilor. Moneda națională este francul elvețian grație unei uniuni vamale și monetare cu această țară. Însă peste tot se poate achita cu euro.

Armata și poliția

Liechtensteinul nu are armată, aceasta a fost desființată după 1866, când cei 80 de soldați, probabil bravi, ai acestei țări au luat parte la Războiul Austro-Prusac, în sensul că au fost alocați ca resurse, dar nu au luptat nici măcar o secundă. O istorioară relativ recentă povestește despre un incident amuzant când Liechtenstein a fost invadat din greșeală de forțele militare austriece aflate în timpul unui exercițiu. Ulterior austriecii și-au cerut scuze printr-un act oficial, iar răspunsul a fost de pomină, principele afirmând că nici nu și-a dat seama de cele petrecute, dar că acceptă scuzele. De altfel, și poliția de frontieră are simțul umorului. Ajunși, cu ani în urmă, în vamă, pentru a vizita Vaduzul, am fost opriți pentru un control de rutină. Vameșul ne-a spus să nu depășim 60 de km la oră și firesc am întrebat de ce, crezând că există restricții serioase sau vreo zonă de șantier. El ne-a lămurit spunându-ne că dacă mergem prea repede riscăm să ieșim din țară și să nu mai ajungem în capitală.
Poliția are un număr redus de efective și este dotată cu arme mici. Probabil că angajații acestei instituții esențiale în orice stat se plictisesc de moarte pentru că Liechtenstein are o infracționalitate extrem de redusă. Pușcăriile sunt goale, iar infractorii care au de ispășit pedepse mai mari de doi ani sunt trimiși autorităților austriece.

Liechtenstein adascrie.ro

Liechtenstein adascrie.ro

Ce să vezi

În Vaduz, singurul oraș pe care l-am vizitat din Liechtenstein, se poate admira cetatea cocoțată pe un deal care tronează asupra micii țări. Nu se poate intra în ea pentru că este casa principelui. De acolo se coboară spre oraș fie pe șosea, însă e cam periculos căci nu există trotuar în această zonă, iar locuitorii zici că sunt la raliu, fie pe o potecă de munte, dintr-un parc drăguț. Priveliștea este încântătoare. Centrul urbei este o străduță pietonală plină cu magazine, cofetării și cafenele, ce se termină cu Parlamentul, o clădire modernă și mică. În capitală există și muzee care prezintă în special istoria Liechtensteinului, dar impresionant este centrul de informare turistică, extrem de mare și cu angajați dornici să te ajute să vezi cât mai mult din acest stat cât un purice.

Sursă foto: Ada Oprea; 

Please follow and like my post:

One thought on “Liechtenstein, micul principat bogat

Leave a Reply

Your email address will not be published.