durnstein

Richard Inimă de Leu, prizonierul de pe valea Dunării

Richard Inimă de Leu, prizonierul de pe valea Dunării

–impresii și galerie foto–


Nu departe de Viena, în valea Wachau, se află un orășel de poveste. Și spun de poveste nu doar datorită unei legende istorice, ci și grație frumuseții acestei mici așezări urbane.

durnstein

Dürnstein este un sătuc pe valea Dunării plin de culoare și farmec. El e înconjurat de vii și dealuri, peisajul fiind minunat indiferent de anotimp. Cu toate acestea, mie îmi place să merg acolo în perioada când se culeg strugurii, iar țăranii se pregătesc să facă vin. Orășelul are o stradă principală îngustă din care pornesc alei în dreapta și în stânga, unele coboară spre râu, altele urcă spre cetate. Câteva magazine cu specialități locale, o mână de restaurante cu specific austriac și amabilitatea localnicilor transformă atmosfera de aici într-una de veșnică sărbătoare. De altfel, câteodată satul este neîncăpător pentru mulțimea de turiști. Și atunci trebuie să urci către castel.

Un loc legendar

Castelul a fost construit între 1140-1145 de familia Kuenring, iar cinci sute de ani mai târziu a fost distrus  de suedezi. Ruina castelului aflată pe deal este însă spectaculoasă și veghează micul sat de la poale. Drumul până la el este de 40 de minute (în pas lejer) și poți spune că ai făcut o mică excursie pe munte, iar dacă obosești poți să te așezi pe bancile special puse pe marginea potecii. De sus, valea Dunării se vede incredibil de frumos și poți explora ce a mai rămas din castel. De la baza dealului până la ruină găsești din loc în loc plăcuțe de pe care poți citi povestea castelului și istoria regelui englez Richard Inimă de Leu care a stat prizonier aici un pic peste un an.

durnstein

Ce căuta Richard în Austria

Când eram copil am citit pe nerăsuflate povestea lui Robin Hood, un susținător înfocat al lui Richard, care l-a ajutat pe regele uzurpat de fratele lui, Ioan Fără de Țară, să se reîntoarcă din cruciadă teafăr și nevătămat. Însă nu am făcut legătura istorică până nu am ajuns în Dürnstein. Așadar, plecat în cea de a treia cruciadă, Richard intră într-un conflict cu ducele austriac Leopold al V-lea, dezonorând steagul austriac. La întoarcere, este nevoit să treacă pe același drum și cu toate că era deghizat în cavaler templier, Richard este recunoscut, luat prizonier și întemnițat la castelul din Dürnstein. După câteva luni, Richard a fost adus în fața împăratului german Heinrich al VI-lea, la Castelul Trifels. Englezii au plătit o răscumpărare de 35 de tone de argint pentru eliberarea lui. Se presupune că acest lucru a dus la nașterea legendei lui Robin Hood care datează din aceeași perioadă. Argintul a fost împărțit între împăratul german și ducele austriac.

 

Varianta neoficială

Deși toate cele de mai sus sunt fapte istorice, locuitorii din Dürnstein au romanțat povestea și au introdus un alt personaj brav, pe trubadurul lui Richard, Blondel. De altfel, imaginea acestuia se regăsește pe multe case din sat, fiind un „laitmotiv“ local. Menestrelul a călătorit pe urmele regelui său și pentru a-l găsi cânta mereu melodia preferată a lui Richard. În cele din urmă, pe când fredona cântecul în Dürnstein, regele l-a auzit și a răspuns intonând versurile favorite. Ca urmare, Blondel a pus la cale și a aranjat ca Richard să fie eliberat, însă nu se povestește exact cum a făcut asta. 

 

Credit foto: Ada Oprea

 

Please follow and like my post:

One thought on “Richard Inimă de Leu, prizonierul de pe valea Dunării

Leave a Reply

Your email address will not be published.