Istanbul, orașul cu putere hipnotică

Istanbul, orașul cu putere hipnotică

–impresii și fotografii–


“…Iar țăranii greci, când erau opriți la porțile orașului de vameșul turc care-i controla și întreba: Unde mergi?, răspundeau în limba lor: (merg) în Oraș, pe grecește: is tin Polin! De unde a ieșit numele actual al Constantinopolului: Istanbul!”, scria istoricul Neagu Djuvara, în cartea “O scurtă istorie ilustrată a românilor”. Am vizitat Istanbulul de multe ori. Este un oraș magnific în care m-am întors mereu cu o bucurie autentică și care are o putere hipnotică asupra mea. Este un loc plin de contraste, de tradiție, de culoare, de viață, de arome. Este un oraș în care zumzetul aglomerației mă reumple de energie. Am locurile mele speciale în care mă duc de fiecare dată. Și nu aș concepe să nu le văd din nou.
Despre ele vei citi în cele ce urmează. 

 

Istanbulul este un oraș imens, cu peste 17 milioane de locuitori și se întinde pe două continente: Europa și Asia. Partea europeană include cele mai importante cartiere, inclusiv centrul istoric. De aici a început măreția unui imperiu, de istoria căruia a atârnat soarta multor națiuni. Strâmtoarea Bosfor, leagă Marea Neagră de Marmara. Ea desparte cele două zone principale ale metropolei. Arhitectural, Istanbulul ar trebui să se închine în fața a patru personalități care au contribuit la facerea unuia dintre cele mai frumoase orașe din lume. Acestea sunt împăratul Constantin cel Mare, împăratul Iustinian, sultanul Mahomed al II-lea și sultanul Suleiman Magnificul. Politic, însă, pălăria trebuie scoasă pentru a-l onora pe Mustafa Kemal Atatürk. El a fost primul președinte al Turciei care a modernizat statul prin reforme radicale și i-a conferit statutul binemeritat de republică. De altfel, numele de Atatürk înseamnă tată al turcilor.

Hagia Sophia

Este de o frumusețe tulburătoare și reprezintă, probabil, cea mai mare realizare arhitecturală bizantină. Biserica a fost cel mai mare locaș de cult creștin până când a fost construită bazilica Sf. Petru din Roma. A fost transformată în moschee în 1453, după ce sultanul Mahomed al II-lea a cucerit orașul. Succesorii lui i-au adăugat patru minarete. Deși acum este muzeu, voci din comunitatea musulmană cer transformarea ei în loc de rugăciune. 

Simboluri din islam

Suleiman Magnificul este cel care a ordonat acoperirea mozaicurilor creștine cu simboluri islamice. Cu toate acestea, operele de artă bizantine au fost restaurate și pot fi admirate de milioanele de turiști ce vin aici an de an. Atatürk a transformat Hagia Sophia într-un muzeu și merită să privești atent(ă) marea icoană a fecioarei Maria cu pruncul în brațe, dar și mozaicurile care îi înfățișează pe arhanghelii Mihail și Gavril. 

Bârfe și minuni

La etaj există o galerie de artă bizantină, unde poate fi văzută și împărăteasa Zoe, alături de soțul ei. De fapt, ea a fost măritată de trei ori și artiștii vremii au considerat că nu e cazul să refacă mozaicul, mulțumindu-se doar să șteargă sistematic figura fostului soț, și să adauge noul personaj. Coloana Sfântă, din partea de nord a bisericii, lăcrimează și poate face minuni. Ea a fost atinsă de atâtea ori încât s-a format o gaură adâncă în care fiecare turist vâră un deget pentru noroc.  

Moscheea Albastră

Este mare, impunătoare și plină de lumină. M-aș fi așteptat să văd înăuntru un albastru plin de putere, însă cele 20.000 de plăci de ceramică albastră, de Izmir, nu creează acest sentiment intens.  Moscheea are șapte minarete și a fost comparată de multe ori cu cea de la Mecca. De altfel, unii dintre arhitecții ei au avut ca sursă de inspirație locașul de cult din Orașul Sfânt.

Reguli stricte

La intrarea în moschee trebuie să te descalți. De altfel, dacă hainele de pe tine sunt prea colorate sau prea… de vară, fie nu ți se va permite accesul, fie ți se vor da haine ca să te acoperi. Femeile sunt obligate să-și acopere capul.

Bazilica cisternă

Palatul scufundat a fost cel mai mare rezervor de apă din Istanbul. La intrarea în acest edificiu nu bănuiești ce te așteaptă în interior. Imensul bazin arată ca un templu, cu 336 de coloane de marmură ce au înălțimea de opt metri. Aici se poate vedea și o sculptură făcută într-un cub mare de piatră ce o înfățișează pe Medusa, hidoasa ființă mitologică.

Palatul Topkapî

Este așezat în apropierea locului în care Cornul de Aur se unește cu Bosforul, într-un peisaj spectaculos. Palatul a fost reședința sultanilor. Aici poți vedea camerele haremului, un adevărat labirint, curțile pline de flori și verdeață, dar și tezaurul ce cuprinde nestemate, aur și obiecte decorative fascinante. De asemenea, pot fi admirate și hainele sultanilor sau relicve religioase autentice.

Palatul Dolmabahçe

Impresionant din punct de vedere arhitectural, palatul este perfect funcțional. A fost gândit pentru a se  locui în el și nu este doar o nesfârșită înșiruire de camere frumos mobilate. Construcția lui a sărăcit statul turc și este frapant de european, în stil rococo. Aici a locuit și a murit Atatürk, camera în care el s-a stins se poate vizita, iar ceasul a fost oprit la ora morții lui.  

Turnul Galata

În capătul podului cu același nume, ce leagă zona veche a Istanbului de cea nouă, se înalță frumosul turn Galata. Acum aici este amenajat un restaurant, iar imaginea orașului văzut de sus este magnifică, indiferent de ora din zi sau din noapte. Pe una dintre străduțele care șerpuiesc în zona turnului se spune ca ar fi locuit o perioadă Vlad Țepeș. 

Ochiul lui Fatima

Este un simbol omniprezent în Istanbul și, în general în Orientul Apropiat. El reprezintă esența și cunoașterea divină. Se spune că cel care poartă o amuletă cu ochiul Fatimei va fi ferit de rele sau de deochi. 

Taksim

Piața Taksim este un loc mereu aglomerat, plin de mașini, de oameni, de hoteluri, restaurante sau cafenele. Este locul în care au avut loc cele mai multe manifestații și proteste ale turcilor. Plimbările cu tramvaiul de epocă surprind atmosfera acestui loc greu încercat în istoria modernă a Turciei.

Piața de mirodenii

Ar fi păcat să ajungi în Istanbul și să nu faci cumpărături în bazarul egiptean plin de mirodenii, alimente sau turci gălăgioși care încearcă să-ți vândă marfa la un preț rezonabil. Este un loc plin de aromă, dar și unul în care îți poți verifica cunoștințele de botanică. Eu, recunosc, nu am auzit nici măcar de jumătate din plantele sau condimentele pe care le-am mirosit și gustat.

Marele Bazar

Este o clădire străbătută de 65 de alei care se întrepătrund. În cele aproape 4.000 de magazine mici poți cumpăra aproape orice. Bazarul este oarecum organizat pe secțiuni, în funcție de tipul de marfă vândută. Te poți pierde foarte ușor, iar eu de fiecare dată când am ajuns aici am descoperit zone noi. Acest loc trebuie văzut pentru a înțelege stilul de viață al turcilor, nu pentru cumpărături.

Please follow and like my post:

2 thoughts on “Istanbul, orașul cu putere hipnotică

Leave a Reply

Your email address will not be published.