Topul atracțiilor turistice în Hallstatt

 

Topul atracțiilor turistice în Hallstatt

–impresii și fotografii–


Am vizitat multe locuri din Austria, toate foarte frumoase, însă Hallstatt este cu adevărat special. Numele i se trage de la galeriile subterane, orășelul fiind așezat pe una dintre cele mai vechi mine de sare din lume.

Hallstatt este confundat deseori cu orașul nemțesc Hallstadt, deși nu are nimic în comun cu acesta din urmă. Poate doar limba.

Tradiție austriacă

Idilicul sătuc se află în Austria superioară, la poalele muntelui Salzberg, pe malul lacului Hallstättersee și este una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din Europa. Cei aproape 800 de locuitori sunt sufocați de valul mare de turiști care vine aici an de an. Hallstatt este un sat tradițional austriac, de o frumusețe emoționantă, ce oferă peisaje de vis în orice sezon. Desigur, vara este mai pitoresc datorită abundenței de vegetație viu-colorată, dar nici iarna nu se lasă mai prejos. De altfel, în China există o replică a acestei așezări, iar primarul austriac Peter Scheutz a participat la ceremonia de inaugurare a Hallstatt-ului chinezesc, în 2012, unde a semnat un tratat de schimb cultural. Înainte de a a-ți exprima indignarea, trebuie să știi că tot în această mare țară din Asia poți vizita și Veneția…

La pas

Hallstatt este un loc ideal pentru plimbări, deși străduțele care urcă și coboară printre căsuțele tipic austriece sunt, de obicei, pline ochi de turiști. În fiecare an, peste un milion de vizitatori poposesc aici pentru a surprinde magia unui loc care a intrat în patrimoniul UNESCO. La biroul de informare turistică găsești ghiduri audio care îți explică pas cu pas ce să vezi în această zonă, evident contra cost, ceea ce reprezintă o variantă mai modernă a clasicului ghid tipărit. O plimbare lejeră prin micul sat emblematic pentru Austria durează 2-3 ore și este aproape imposibil să te rătăcești. Ce poți vedea în afară de peisaje minunate? Citește în continuare…

Mina de sare

 

Salina din Hallstatt este, poate, cea mai veche exploatare minieră din lume și are 7.000 de ani. Austriecii încă mai scot sare din ea. Intrarea se face de la o altitudine puțin peste 1.000 de metri, pentru ca mai apoi să cobori în adâncuri. După ce ai dat 34 de euro pe biletul de intrare, așteaptă-ți rândul la funicular. La destinație, dar până să ajungi la mină, poți face fotografii de pe o platformă aflată în apropiere. Peisajul este incredibil. Revenind la salină, fiecare vizitator va primi o uniformă ponosită, dar obligatorie. Mina nu este fascinantă, dar informațiile pe care ghidul ți le oferă sunt extrem de interesante. De exemplu, am aflat că prima unealtă folosită pentru a extrage sare, care datează din era neolitică, era confecționată din coarne de cerb și a fost descoperită în 1838, însă activitatea minieră intensă a început abia în epoca bronzului. Arheologii au descoperit în mina de la Hallstatt, în 2002, cea mai veche scară de lemn din Europa și după ce au studiat-o pe toate părțile au ajuns la concluzia că ea a fost făcută în jurul anului 1344 î.Ch. Salina are galerii lungi de 65 de kilometri, dar doar 22,5 kilometri sunt accesibili publicului. De altfel, pentru a ajunge în unele încăperi ale salinei trebuie să te dai pe două topogane din lemn, unul dintre ele având vreo 65 de metri lungime, care m-a cam speriat că prinsesem viteză. Spaima mea a fost surprinsă și de aparatele de fotografiat instalate pe parcursul distracției. Acum în mină lucrează doar 40 de angajați, care, cu ajutorul tehnologiei moderne, extrag „aurul alb“, așa cum i se mai spune sării.

 

Piața rotundă din Hallstatt și împrejurimile

Mica piață din Hallstatt este înconjurată de case tradiționale, frumos colorate și ornate. Este locul ideal să bei o cafea, să mănânci o înghețată sau să cumperi un suvenir. Locuitorii țin aici diverse festivități, festivaluri (de obicei, religioase) sau concerte. Lângă, este biserica evanghelică, devenită simbol al acestui mic sat de munte. Ea este prezentă în majoritatea fotografiilor făcute în Hallstatt, iar impactul vizual este mai intens când o privești de la depărtare. Construcția ei a început în 1785, după ce Franz Iosif a dat un ordin prin care recunoștea religia evanghelică și permitea practicarea ei liberă în imperiu. Plecând din piață și urcând pe o străduță îngustă și șerpuită, ajungi la o biserică catolică veche de șase secole. Din micul cimitir, priveliștea asupra satului și a lacului este superbă. Din această biserică, acum 40 de ani, niște hoți au furat câteva opere de artă gotice, care abia anul trecut au fost găsite. Merită să arunci o privire și în capela Sf. Mihai, unde vei găsi o colecție de cranii pictate.

 

Biserica evanghelică

Este simbolul acestui sătuc de munte și fotografiată intens de turiști.

Ceva dulce

Cornurile din foietaj sunt umplute cu cremă de vanilie.

Pentru acasă

Pe lângă sare, poți cumpăra obiecte decorative vesele.

Lacul

Pe vremuri, lacul și traseele montane reprezentau singura modalitate de a ajunge în Hallstatt. Acum acest lucru nu mai este o problemă datorită tunelelor săpate în munte și a infrastructurii rutiere. Hallstättersee are aproape nouă kilometri pătrați, leagă trei așezări: Obertraun, Bad Goisern și Hallstatt și este unul dintre cele mai importante și spectaculoase lacuri din Alpi. Apa clară este preferata lebedelor și a rațelor care domnesc aici. De altfel, lacul nu este poluat pentru că bărcile cu motor nu au voie să navigheze în zonă. Turiștii pot închiria fie o barcă clasică, fie una electrică. În plus, pericolul furtunilor sau vânturilor puternice este semnalizat imediat cu ajutorul unor faruri poziționate în așa fel încât să fie vizibile din orice parte a lacului.

Cinci degete

Înălțimile din zonă, care ajung până la 3.000 de metri, oferă priveliști care îți taie respirația, însă platforma Five Fingers prinsă în munte, deasupra unei prăpăstii, este cea mai căutată de turiști. La ea se ajunge cu o telecabină, apoi mai trebuie să mergi preț de jumătate de oră pe jos. Noi nu am reușit să o vedem pentru că sus era încă zăpadă mare și nu eram echipați corespunzător. Se spune că de aici, într-o zi fără nori pe cer, se vede până în Slovenia și Cehia. Regiunea muntoasă este cunoscută și datorită peșterilor. Peștera de gheață trebuie neapărat vizitată pentru a admira cascadele împietrite de frig.

În mod evident, Hallstatt-ul înseamnă mult mai mult decât am scris eu în acest articol. Obiectivele turistice nu se rezumă doar la cele de mai sus. Oricum, trebuie să mai știi că în Hallstatt ai nevoie de bani cash, aproape nicăieri nu poți plăti cu cardul. Cazarea este foarte scumpă, așa că orientează-te către satele din împrejurimi.

 

(Sursa foto: Ada Oprea; pixabay.com)

 

Please follow and like my post:

One thought on “Topul atracțiilor turistice în Hallstatt

  1. Nu prea vad ce mai era de scris, ne-ai spus foarte multe lucruri interesante. E un oras pitoresc cu o istorie foarte veche si bogata. o destinatie perfecta pentru o vacanta linistita.
    Cred ca a fost o excursie reusita, iar vizita la mina de sare foarte distractiva pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.