Gastronomie vieneză

 

 

Să mâncăm tipic austriac!

– restaurantul meu preferat –


Îmi place foarte mult gastronomia vieneză, îmi place să-mi testez limitele ficatului și accept și consecințele (medicale) ale unui festin culinar de acest fel. Austriecii mănâncă multă carne, preferând vita, și cartofi. Însă bucătăria vieneză nu se rezumă doar la atât. În Viena sunt multe restaurante foarte bune cu mâncare tradițională, dar fiind o capitală turistică acestea au adaptat meniurile sau le-au simplificat pentru a fi pe gustul vizitatorilor. De aceea, eu prefer să merg în satele din jurul Vienei pentru o masă tradițională. După ce am testat mai multe heuriger-uri, m-am stabilit la unul, pe care-l vizitez cu regularitate și unde gazda deja ne cunoaște și nu ne mai întreabă ce vrem să bem,
ci vine cu paharele pline la masă după ce ne așezăm.

Heuriger înseamnă, de fapt, o tavernă unde se servește vin din producția proprie. Este o abreviere de la „heuriger Wein“, adică „vinul de anul acesta“. În jurul Vienei, aceste localuri sunt restaurante în toată puterea cuvântului, însă am fost în câteva, pe valea Dunării, unde gazdele te serveau doar cu niște aperitive reci, dar criminal de bune, și vin din plin. Tavernele nu sunt deschise tot anul, ci cam 180 de zile, pentru că proprietarii se ocupă de agricultură, vinărit, creșterea animalelor sau stângerea recoltei. În general, heurigerul este deschis cam 2-3 săptămâni, apoi închis o perioadă echivalentă. Atmosfera este mai mult decât prietenoasă și clienții sunt de-ai casei. De regulă, restaurantul este împodobit cu obiecte religioase, în fiecare colțișor poți vedea câte un sfânt sau un crucifix din lemn, tablouri cu membrii familiei sau alte obiecte care te duc cu gândul la specificul activității lor zilnice. În funcție de sezon și sărbători apar decorațiuni tematice, care mi se par foarte haioase. Heurigerul care îmi place mie se numește Schimmelbauer și apaține familiei Baumgartner. Mâncarea este gătită zilnic, restaurantul nu e mic, are terasă și loc de joacă pentru copii. Trebuie să știi că în aceste restaurante nu găsești, de regulă, meniuri clasice. Felurile de mâncare, care nu sunt extraordinar de variate, sunt scrise pe niște tăblițe. Diferența față de restaurantele tradiționale din Viena este că în aceste localuri poți mânca niște salate aperitiv extraordinar de bune. Sincer, asta e motivul principal pentru care merg eu. Aici am descoperit salata de ou, care este, de fapt, amestecul pe care îl facem noi pentru ouă umplute, și untura simplă sau combinată cu diverse condimente. O masă pentru trei persoane costă undeva pe la 35-40 de euro, însă noi nici nu mâncâm foarte mult și, de obicei, felul doi îl împart cu copilul, pentru că porțiile sunt foarte generoase.
Iată mai jos câteva impresii și fotografii din acest heuriger, care, subliniez, nu se află într-o zonă turistică. Se poate ajunge aici fie cu mașina, fie cu un tramvai din Viena.  

Deco

Ornamentele pascale și-au făcut loc peste tot în acest heuriger. De asemenea, se vede și unul dintre obiectele care amintește de activitatea zilnică a localnicilor.

Lemn

În general, restaurantele sunt decorate cu mult lemn. Asta dă o notă familială localului, atmosfera nefiind simandicoasă. Mai mult, proprietarii sunt mai mereu îmbrăcați tradițional.

Loc de joacă

Austriecii fac mulți copii, au familie numeroasă, iar când se așază la masă ocupă loc mult. Spațiul de joacă de afară este o investiție bună. Mai puțin în lunile de iarnă…

Frittatensuppe

Este un must. O supă clară de vită, în care austriecii pun fâșii subțiri de clătite (sărate). De obicei, e servită din cănuțe

Salate aperitiv

Sunt proaspete și se plătesc la suta de grame. Brânza frecată cu diverse condimente este delicioasă.

Gem de merișoare

Gemul de merișoare se servește tradițional la snițel. Dă o aromă deosebită acestui fel de mâncare.

Salate garnitură

Sunt diferite de cele aperitiv, dar nu înseamnă că nu le poți mânca înainte de felul principal.

Ardei umpluți

Se fac un pic altfel decât la noi și se servesc cu cartofi. Când am cerut smântână, s-au mirat.

Vin propriu

Zona din jurul Vienei este una viticolă, iar licorile austriece îmi plac. Eu beau câte un pahar de Grüner Veltliner.

Please follow and like my post:

One thought on “Gastronomie vieneză

  1. Minunat. Ma incanta localul dar si mancarea pare gustoasa. Cred ca ar trebui sa fiu atenta sa nu adaug prea multe kilograme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.