Gastronomie austriacă

 

Ai încerca supa cremă de brânză?

– unde se mănâncă și din ce e făcută –

Austriecii se mândresc cu lactatele lor de bună calitate. Nici nu este de mirare având în vedere poziția geografică a tării și preocuparea constantă pentru agricultură și creșterea animalelor. Există nesperat de multe tipuri de brânză, nu le-am încercat pe toate, însă am gustat o supă cremă care m-a încântat pur și simplu. Bergkäsesuppe este făcută dintr-o faimoasă brânză de munte produsă în Alpi. De altfel, doar în zonele montane din Tyrol poți mânca acest preparat. Austriecii cred că iarba crescută între stânci și păscută de vaci este mult mai bună decât cea de la șes. Doar 2% din laptele produs în Uniunea Europeană provine de la vaci hrănite exclusiv cu iarbă şi fân, fără alte nutrețuri, iar animalele din această zonă fac parte din categorie.


Bergkäsesuppe se face pornind de la o zeamă de legume în care se adaugă brânza de munte topită, ceapă, usturoi, paprica dulce, vin alb sec, smântână și condimente.

 

(sursă foto: Ada Oprea; pixabay.com)

 

Să luăm drumul brânzei…

Bergkäse are un gust ușor înțepător, iar bucătarii austrieci recomandă ca ea să fie veche de șase luni-un an în momentul în care este folosită pentru a face supa. Nu e foarte greu mai ales că acestui tip de brânză îi trebuie jumătate de an ca să se coaguleze.
La o primă vedere, nu ai zice că austriecii știu să se distreze, dar adevărul este că ei transformă orice eveniment într-unul în care voia bună primează. Pe de altă parte, ei preferă să se distreze între ei, adică nu sunt excesiv de prietenoși cu străinii. Și ca să înțelegi mai bine ce fel de distracție le place, îți zic doar că au scornit (printre altele) „drumul vinului“, „drumul șnapsului“ și… „drumul brânzei“. Astfel, în Bregenzerwald, o zonă care concentrează câteva sate și care se bucură de popularitate printre austrieci și nu numai, drumul brânzei este conceput mai mult ca o mărturie a calității lactatelor. Aici găsești gospodării tradiționale, poți vizita locurile în care se face brânza și, evident, poți degusta produse autentice. Bregenzerwald a fost desemnat în 2005 o regiune a savorii.

Heading

Please follow and like my post:

3 thoughts on “Gastronomie austriacă

  1. o supa branza….. sarata….am servit si platit dezamagita in Austria, dar aveau alte fineturi, ordinea desavarsita, aerul, ospitalitatea, PERFECTIUNEAAA oriunde priveai, totul aliniat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.