Eisenstadt: vizită la Palatul Esterházy

Palatul Esterházy
www.esterhazy.at

Pentru că în Austria magazinele sunt închise duminica, ultima zi din săptămână este dedicată fie plimbărilor în jurul Vienei, fie lenevirii. Așa încât am ajuns să vizitez palatul Esterházy, care aparține familiei cu același nume, de prin 1620. Moștenitorii Esterházy, care acum trăiesc răsfirați prin Europa, administrează acest palat baroc destul de bine conservat. Vizitarea lui se face cu ghid, în limba germană. Când am ajuns aici, știam despre Esterházy că ește o renumită prăjitură austriacă.

Construit la sfârșitul secolului XIII, palatul
se află la o oră de mers cu mașina față de  Viena.
Adresa: Esterhazyplatz 5, 7000 Eisenstadt

 

Muzica lui Haydn


Celebrul compozitor și-a petrecut o mare parte din viață în acest palat și a reușit să aducă o faimă incredibilă micii orchestre de curte a prințului Paul Anton Esterházy II. Sala în care el concerta se poate vizita, iar acustica este deosebită. Frescele din Haydnsaal, în care și azi se organizează evenimente culturale, demonstrează puterea politică, culturală și influența familiei.

De altfel, bogăția a fost obținută prin căsătorii bine aranjate și există un singur caz în istoria Esterházy în care iubirea a învins. Ceea ce m-a impresionat a fost modul în care familia își trata angajații: aceștia trăiau în palat, aveau camere încăpătoare, condiții mai mult decât decente, erau învățați să scrie și să citească, aveau asigurări medicale (ceea ce pentru vremea aceea era o noțiune extrem de avangardistă) și beneficiau de pensie. Palatul merită o vizită și pentru a admira piesele de mobilier, multe originale, decorațiunile, dar și tapetul din camerele principale, cu broderii frumoase.

Sala Haydn a servit atât pentru concerte, cât și pentru petreceri. Compozitorul austriac a trăit și a compus aici mai bine de 40 de ani. El a fost prieten cu Mozart și Beethoven și a fost supranumit „Tatăl simfoniei“ sau „Tatăl Cvartetului de coarde“.

Muzeul vinului

Colecția muzeului este impresionantă și reunește peste 700 de exponate, printre care și această presă pentru struguri care este foarte veche.

Marca Esterházy

Mi-am cumpărat și eu o sticlă din magazinul muzeului. Nu am băut încă din ea, dar austriecii au vinuri bune, așa că nu îmi fac griji.

Butoaie gigant

În spectaculoasa pivniță a palatului există butoaie de vin care depășesc capacitatea de trei tone.
Am verificat: erau goale.

Please follow and like my post:

Leave a Reply

Your email address will not be published.