ada scrie

Costumul tirolez, între istorie și modă

 

Costumul tirolez, între istorie și modă


Inspirat ca design de costumele fermierilor, țăranilor și oamenilor din mediul rural, fabricat din țesături de calitate (piele, un tip tradițional de pâslă, pânză etc) și brodat cu migală, costumul tirolez este privit ca un semn de mândrie națională. El este purtat foarte des în toată Austria, atât de bărbați, cât și de femei cu ocazia diverselor sărbători locale, fie ele câmpenești sau cu ștaif.

ada scrie

Istoria portului tradițional austriac se leagă de povestea împăratul Carol cel Mare, care, aflat în Alpi, a organizat o partidă de vânătoare pentru unii dintre cei mai nobili cavaleri ai săi din imperiu. La acest eveniment, aristocrații au venit îmbrăcați în haine scumpe, confecționate din țesături fine, frumos brodate. Doar împăratul purta îmbrăcămintea simplă a unui țăran. Considerând straiele elegante neadecvate pentru vânătoare și supărat pe superficialitatea supușilor săi, care au preferat să-și arate avuția decât să se bucure de experiență, i-a obligat pe cavaleri să călărească pe drumuri grele, prin păduri dese, prin mlaștini, pe vârfuri de munte și peste stânci abrupte. Când au ajuns noaptea târziu înapoi la castel, toți nobilii erau murdari, plini de răni, iar hainele arătau jalnic. Doar împăratul era bine, ținuta lui fiind impecabilă

Ce poartă femeile

Dirndl, denumirea costumului popular purtat de femei, este o rochie în culori vesele, cu șorț, deși se poate întâmpla să fie format și din corset ori bluză și o fustă. În secolul al XIX-lea, dirndl-ul era îmbrăcămintea tipică a femeilor, iar astăzi este purtat îndeosebi în Bavaria și Austria, de obicei în zile de sărbătoare. Fiecare dintre aceste articole de îmbrăcăminte a fost folosit pentru a ajuta la identificarea oamenilor ca membri ai unui anumit statut (social, politic etc). De exemplu, femeile bogate din Bavaria și din zona munților Alpi aveau rochii din mătase sau alte materiale fine și le purtau la biserică, nunți, înmormântări și alte evenimente din comunitate pentru a ieși în evidență față de oamenii de rând. 

În anotimpurile friguroase, rochia are mâneci lungi și e făcută din materiale mai grele, mai călduroase, iar șorțul din bumbac, catifea sau lână. De altfel, și culorile, deși diverse, sunt mai închise ca nuanță. Dirndl-ul poate fi accesorizat cu jachete tradiționale sau șaluri din lână. În multe regiuni, în special în zona de lângă Salzburg, se poartă eșarfe din mătase extrem de colorate.

 

 

dirndl

Ce poartă bărbații

Bărbații poartă pantaloni lungi sau scurți din piele (Lederhosen), cu bretele, o cămașă în carouri, din bumbac, și o vestă sau haină, cel mai adesea roșie sau verde. Din ținută nu lipsesc șosetele peste gambă, cureaua lată (brodată), pantofii și pălăria tipică zonei. Aceasta din urmă a devenit și mai cunoscută datorită regelui Angliei Edward VIII-lea care, după abdicare, și-a petrecut mult timp în  Styria (o zonă din Austria) și a purtat de foarte multe ori pălărie în stil tirolez. De altfel, se spune că aceasta a fost sursa de inspirație pentru crearea pălăriei homburg.

 

Please follow and like my post:

One thought on “Costumul tirolez, între istorie și modă

Leave a Reply

Your email address will not be published.