Cinque Terre, de la online la offline

Cinque Terre, de la online la offline


Nu-mi doream să văd Roma, pe cât voiam să ajung la Cinque Terre. Imaginile pe care le studiasem atent pe facebook, insta sau google erau senzaționale.: cinci sate mici, foarte colorate, cocoțate pe țărmul înalt al mării Ligurice. Mediul online a transformat această destinație într-una de neratat, practic nu exiști dacă nu pui piciorul acolo. Așa încât am inclus Cinque Terre într-un tur mai mare, de două săptămâni, pe care l-am făcut în Italia. Nu ne-am cazat în sătucuri, am ales un oraș din apropiere, de unde am luat și vaporul către Cinque Terre. Se poate ajunge și cu trenul, care oprește în fiecare localitate de vizitat, însă ratezi priveliștea oferită de pe mare. Zona este patrimoniu UNESCO și îți poți imagina cam cât de aglomerată este. Totuși, la primele ore ale dimineții ai șanse să îți tihnească experiența.

 

 

 

5 sătucuri pescărești


Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso sunt localitățile cele mai căutate de turiști, deși pe riviera italiană găsești răsfirate mai multe sătucuri. Vaporul nu oprește în Corniglia pentru că nu există port, însă poți ajunge pe jos dintr-un sat în altul, dacă te țin picioarele, pe trasee de trekking, cu grade diferite de dificultate. Mie îmi place să colind și rezist o zi întreagă, dar nu pe un drum care urcă și coboară până îmi vine rău. Am făcut mult cu vaporul din La Spezia până să ajungem la Riomaggiore, iar când l-am zărit de după stânci mi-am zis că nu poate fi el. Culorile caselor erau estompate și aveau un aspect ușor prăfuit. În realitate, toată zona este destul de neîngrijită, pe alocuri chiar foarte murdară, însă pitorească, vie, cu un farmec aparte dat de casele înghesuite și de străduțele înguste, pietruite și șerpuite.

Selfiul este șansa mea 

de a apărea și eu în pozele din vacanță, căci dețin monopolul aparatului foto.

Din Riomaggiore mergi

pe jos, pe cărarea îndrăgostiților, Via dell’Amore, către Manarola.

Manarola este cel mai frumos sat din Cinque Terre, deși mulți zic că Vernazza e și mai și. Clopotele bisericii gotice din această localitate – aflată la 70 de metri deasupra nivelului mării–, anunțau pe vremuri apropierea piraților.

Interesant în Cinque Terre

Riomaggiore este atestat documentar încă din secolul al VIII-lea, când italienii s-au așezat aici în speranța că-și pot cultiva vița-de-vie și măslinii fără să se teamă de invazia corsarilor. În Manarola, casele sunt mai colorate și merită să zăbovești ceva mai mult timp pentru a le admira. Corniglia este atestată de pe timpul romanilor, iar peisajul plin de podgorii este frumos. Vernazza este cunoscută datorită măslinilor din care se face cel mai bun ulei din Italia. Biserica Santa Margherita di Antiochia oferă o splendidă imagine asupra mării. Monterosso este cel mai mare sat pescăresc din cele cinci și are plaje largi cu pietricele, nu cu nisip. Într-una din biserici poate fi admirat Crucifixul lui Van Dyck. Orășelul este împărțit în două: partea nouă, aglomerată de turiști, și partea veche unde se află și ruinele unui castel. Atenție! Accesul mașinilor în Cinque Terre este interzis. Excepție fac evident, autoturismele utilitare și cele ale localnicilor, folosite pentru aprovizionare.

De atmosferă


Turiștii se înghesuie pe micile plaje stâncoase și se aventurează să se bălăcească în apa poluată de zecile de ambarcațiuni. Eu, recunosc, nu aș fi pus piciorul acolo. Restaurantele, terasele, barurile sunt mereu pline și găsești cu greu un loc să stai și să te bucuri de un suc. Cel puțin așa a fost în perioada în care am ajuns noi, la sfârșit de iulie. Italienii sunt primitori, dar mereu puși pe harță și am asistat la o ceartă în toată regula, cu îmbrânceli și cuvinte deosebit de frumoase, între un chelner și un turist. După ora 15, cele mai multe restaurante sau terase se închid, căci nimic nu se compară cu somnul de frumusețe, chiar și atunci când afacerea merge ca pe roate și oamenii practic te roagă să le iei banii. Se deschid ceva mai târziu, după siestă.

Îți recomand să te încalți cu pantofi comozi, nu cu sandale, papuci etc. Străzile sunt toate în pantă, unele pietruite, altele asfaltate (ca la noi) și este greu de mers.

 

Please follow and like my post:

Leave a Reply

Your email address will not be published.