sf stefan

Inima Vienei: catedrala Sf. Ștefan

 

Inima Vienei: catedrala Sf. Ștefan


Cu o istorie de aproape 900 de ani, în care a îndurat incendii și războiaie, Stephansdom este cea mai cunoscută biserică din Austria, fiind simbolul Vienei.

acoperis sf stefan

 

Aflată acum în inima Vienei, Sf. Ștefan a fost construită pe la 1.150, undeva în afara zidurilor orașului, pe locul unui fost cimitir. Frumoasa biserică este ușor de recunoscut pentru că are o siluetă zveltă și un acoperiș colorat, construit în așa fel încât nici măcar în iernile cu multă zăpadă (un eveniment din ce în ce mai rar în capitala Austriei), neaua nu rămâne pe el, făcându-l vizibil de la depărtare. 

 

De-a lungul anilor, catedrala a fost martorul unor evenimente importante din cultura și istoria Vienei. De exemplu, aici s-au căsătorit Mozart și Haydn, iar Beethoven și-a dat seama că a surzit de tot când a văzut păsările că zburau din clopotniță, ca urmare a a tragerii clopotelor, dar nu le-a putut auzi pe acestea din urmă.

 

Semnătură inedită

Stephansdom are un amestec de stiluri arhitecturale, ea nu este o biserică gotică clasică, deși așa pare la prima vedere. De altfel, se face remarcat stilul romanic, dar și un baroc târziu. În interior, nu vei găsi austeritatea sau unitatea din majoritatea catedralelor europene, ci o abundență de sculpturi decorative, simboluri diverse și o atenție la detalii absolut incredibilă. Coloanele înalte care susțin domul creează o senzație de măreție, iar amvonul din stânga, cel de lângă a doua coloană, este admirat intens de turiști datorită frumuseții lui. Puțini știu, însă, că el a fost realizat de un anume Anton Pilgrim, un arhitect și sculptor austriac, pe la 1510. Locul de predică îi înfățișează pe sfinții Augustin, Grigorie, Ieronim și Ambrozie. Lângă aceștia se află și un al cincilea personaj: este însuși autorul lucrării, care pare că privește de la o fereastră. Sculptura este considerată ca o semnătură a artistului, un fapt neobișnuit în istoria artei.

 

 

amvon sf stefan

statuie sf stefan

Domnul cu durere de dinți

O altă sculptură care atrage atenția este denumită “Isus cu o durere de dinți”. Legendele vieneze povestesc despre trei prieteni care cam trăgeau la măsea. Într-o noapte, beți bine, au trecut pe lângă catedrală și au zărit pe fațada acesteia sculptura cu pricina. Isus avea prinse pe coroana de spini flori proaspete, care erau legate cu o bucată de material ce se desprinsese din buchet și acoperea gura statuii, dând senzația unei dureri de dinți. Cei trei s-au amuzat copios, dar odată ajunși acasă o durere cumplită de măsea i-a cuprins. Niciun dentist nu a putut să-i ajute, așa că cei trei au hotărât să-i ceară iertare sculpturii, iar durerea a trecut ca prin minune.

 

Simboluri naționale

Deși catedrala a scăpat teafără de dezastrul celui de-al doilea război mondial, în aprilie 1945 a fost afectată de un puternic incendiu care s-a extins de la clădirile din apropiere, către ea. A fost restaurată imediat și a fost păstrat și un simbol aflat pe o piatră de lângă ușa principală de intrare. Este vorba de litera „O” și numărul „5”. „5” reprezintă a cincea literă a alfabetului, „E”. Când este combinat cu „O”, devine „OE”, care este abrevierea pentru Österreich, adică Austria. Acesta a fost un semn ascuns al rezistenței din timpul celui de-al doilea război mondial, pe care naziștii nu l-au dibuit.

 

 

o5 sf stefan

Domul Sf. Ştefan are patru turnuri, cel mai înalt fiind cel sudic. Poți ajunge aici urcând 343 de trepte, iar perspectiva asupra Vienei este interesantă. Cel mai cunoscut clopot al bisericii este denumit Pummerin și se găseşte în turnul nordic, fiind al doilea cel mai mare clopot bisericesc funcțional din Europa. De asemenea, se pot vizita și criptele domului. Catacombele odihnesc rămășițele unor diplomați, fețe bisericești, oameni politici sau monarhi. Accesul în catedrală este gratuit, însă nu peste tot, iar tururile ghidate reprezintă o bună oportunitate de a afla mai multe amănunte despre acest splendid edificiu austriac.

(Surse foto: wikimedia, pixabay)

 

 

 

 

 

 

Please follow and like my post:

One thought on “Inima Vienei: catedrala Sf. Ștefan

Leave a Reply

Your email address will not be published.