Neuschwanstein adascrie.ro

Castelul Neuschwanstein, un loc de poveste

 

Castelul Neuschwanstein, un loc de poveste

–impresii și fotografii–


Castelul Neuschwanstein este un loc de poveste nu doar datorită aspectului său deosebit de romantic, ci și grație faptului că Walt Disney s-a inspirat din arhitectura acestuia pentru a crea imaginea emblematică a palatului Cenușăresei, a Frumoasei din Pădurea Adormită și a siglei ce însoțește binecunoscuta marcă.

Neuschwanstein adascrie.ro

Castelul Neuschwanstein este așezat pe un mic deal în sud vestul Bavariei, în Germania, și a fost construit în secolul al XIX-lea de regele Ludovic al II-lea. În zonă sunt multe palate sau fortărețe care merită vizitate, însă turiștii se înghesuie să vadă Neuschwanstein probabil datorită renumelul pe care l-a căpătat de-a lungul timpului. De altfel, peste 60 de milioane de turiști au călcat pragul acestui obiectiv, iar într-o zi obișnuită de vară aproximativ 6.000 de oameni vin să vadă bijuteria arhitecturală. De aceea, este foarte important să iei biletele online, programarea trebuie făcută din timp. Vizitarea castelului este cu ghid și durează aproximativ 45 de minute.

Neuschwanstein adascrie.ro

De văzut

Decorațiunile interioare ale palatului sunt surprinzătoare și nu se încadrează în standardele clasice imperiale. Din punctul meu de vedere, sunt o combinație între artă naivă și obsesie pentru religie și Richard Wagner. De alfel, se pare că întregul complex este un omagiu adus marelui compozitor și încă există discuții despre câți bani s-au cheltuit și din ce surse pentru a ridica acest castel. Palatul poate fi admirat în toată splendoarea lui de pe un pod din apropiere, Marienbrücke, aflat la 15 minute de clădire. Ludovic al II-lea a locuit aici doar câteva luni, apoi s-a stins din viață. Imediat după moartea lui, deși castelul nu era terminat, întreaga construcție a fost transformată în muzeu. Palatul are teoretic peste 200 de camere, însă doar câteva se pot vizita.

  1. Sala tronului este de fapt o mică bazilică în stil bizantin, fapt neobișnuit pentru catolici. Jilțul, care nu a mai apucat să fie instalat, trebuia așezat în altar. Picturile întruchipează apostolii și alte figuri biblice, dar și mulți regi canonizați. Mozaicul de pe jos este plin de simboluri naturale (floră și faună), în opoziție cu imaginile religioase de pe pereți și face cumva legătura dintre lume și divinitate prin intermediul candelabrului din aur, care cântărește 900 de kilograme și care are o formă de coroană.
  2. Dormitorul regal este plin de lemn, sculptat în așa manieră încât se creează senzația că ești într-o biserică. Pereții pictați atestă obsesia regelui pentru povești și religie și sunt ușor de recunoscut atât scenele biblice, cât și cele din „Tristan și Isolda“, o legendă celtică medievală, sursă de inspirație, din nou, pentru Richard Wagner. Deasupra baldachinului imens (special realizat așa pentru că Ludovic era un bărbat masiv) se află macheta din lemn a unei catedrale, care împreună cu decorațiunile care înconjoară patul arată legătura dintre somn, moarte și înălțarea lui Christos.
  3. Camera de zi a regelui dovedește o altă obsesie a acestuia legată de lebede (de unde și denumirea palatului). Peste 120 de asemenea păsări împodobesc încăperea, inclusiv clanțele ușilor fiind în formă de lebădă. Grațioasele ființe sunt un simbol heraldic local și reprezintă puritatea creștină pentru care a luptat și Ludovic, dar ele se leagă și de „Lohengrin“, compusă de Wagner și dedicată lui Franz Liszt, adică socrului său.
  4.  Sala de spectacole, acum aflată în renovare, este plină de simboluri desprinse din legenda lui Parsifal, o altă operă compusă de Wagner, care, apropos, nu a apucat să vadă sau să stea în palat.

 

Sursă foto: Ada Oprea

Please follow and like my post:

3 thoughts on “Castelul Neuschwanstein, un loc de poveste

  1. Foarte interesant articolul
    As fi curioasa sa aflu dacă a fost afectat de bombardamentele din al doilea război mondial
    Foarte multe obiective ( acum turistice) au fost aproape dărâmate in timpul războiului și ulterior reconstruite cu o sârguință demnă de toată admirația

Leave a Reply

Your email address will not be published.