Extravaganța carnavalul de la Veneția

 

Magia unui carnaval extravagant

–impresii și fotografii–


Am fost în Veneția de trei ori până să ajung la carnaval, însă niciuna dintre aceste experiențe nu se compară cu ceea ce am găsit aici cu ocazia acestui celebru eveniment. Cei mai mulți (turiști sau localnici) erau costumați sau purtau măcar o frumoasă mască venețiană. Atmosfera este incredibilă, muzica răsună în piața San Marco, locul este un adevărat furnicar, râsetele și buna dispoziție te cuprind imediat, chiar dacă ești răcit cobză, așa cum am fost eu. A fost atât de aglomerat încât am avut ocazia să asist la un mic accident de gondole (extrem de amuzant pentru că italienii adoră să se certe între ei), iar poliția forma cordoane umane ca să dirijeze circulația pe micile străzi care șerpuiesc prin oraș.
Peste toate astea, am prins și o vreme superbă, caldă, însorită.

Escapadă de weekend


Carnavalul de la Veneția nu este momentul oportun ca să vizitezi orașul. Cozile imense de la toate obiectivele turistice și fluxul mare de turiști îți pot transforma experiența într-una neplăcută. Ar fi păcat să îți petreci timpul în muzee, când ceea ce e mai interesant se întâmplă afară. În schimb, dacă te lași pierdut în mulțime, pe străduțele înguste sau dacă faci o plimbare cu gondola și mai multe cu vaporetto, ieși mai câștigat. Costumele sau măștile se pot închiria, dar nu este ieftin, mai ales dacă vrei o ținută completă. Sunt multe evenimente (culturale sau petreceri) care se desfășoară în oraș, dar sunt necesare rezervarea și plata intrării. Interesează-te când au loc paradele, concursurile pentru desemnarea celor mai frumoase măști sau costumații, adică, în general, evenimentele gratis. Bea o cafea sau două, căci italienii o fac bună, nu-ți pierde răbdarea în a găsi un loc la o terasă, încearcă gastronomia locală (care diferă de la zonă la zonă) și neapărat ia-ți un cannoli sau o înghețață de la o gelaterie autentică.

Carnavalul de la Veneția

se termină odată cu începutul postului mare catolic, înainte de Paște. Denumirea vine de la italienescul „carnelevare“ (carne levare), care înseamnă să lași carnea.

Istoria carnavalului

începe prin 1162, cu ocazia victoriei republicii Venețiene asupra unui conducător din regiunea Udine. De bucurie, oamenii au ieșit pe străzi și au început să danseze.

Please follow and like my post:

Leave a Reply

Your email address will not be published.