Magia Carnavalului de la Veneția spulberată de coronavirus

 

Magia Carnavalului de la Veneția spulberată de coronavirus

–impresii și fotografii–


Străzile din Veneția sunt pline, piața San Marco a devenit un furnicar, vaporașele își fac sprinten loc printre gondolele ce se înghesuie una lângă alta pe canale. În restaurante sau terase cu greu găsești o masă liberă, iar mirosul de cafea și pizza învăluie întreg orașul așezat pe ape.

venetia 2020

Este februarie, iar pentru venețieni înseamnă un singur lucru: cea mai mare petrecere mascată, care ține aproape trei săptămâni, este în plină desfășurare. Carnavalul de la Veneția este un eveniment care atrage cam trei milioane de vizitatori, în contextul în care 33 de milioane poposesc aici anual.

Carnavalul venețian 2020


Vacarmul incredibil, indignarea locuitorilor, perturbarea liniștii publice și aglomerația în sine au obligat municipalitatea venețiană să instaleze anul acesta o tehnologie de numărare a oamenilor care ajung în impresionantul oraș din lagună nu doar pentru a avea o evidență, ci pentru a putea limita accesul publicului în diverse zone, mai ales, în orele de vârf. Însă anul acesta lucrurile au stat diferit, pentru că cifrele legate de vizitatorilor au scăzut considerabil față de anii anteriori. Autoritățile italiene pun asta pe seama inundaților devastatoare care au afectat Veneția, dar și pe boala chinezească care pare că amenință în acest moment omenirea, coronavirusul. Hotelurile au avut o medie de ocupare de 70% și multe dintre petrecerile și balurile mascate organizate în perioada carnavalului au fost anulate.
Iată o galerie foto, cu imagini realizate sâmbătă, 22 feb. 2020.

 

venetia 2020

Carnavalul de la Veneția, ediția 2020 (8-25 februarie) a avut ca temă „Il Gioco, l’Amore e la Follia“, adică jocul, dragostea și nebunia, o idee a noului director artistic Massimo Checchetto. 

 

 

venetia 2020

Update de informație

UPDATE La ora la care eu am terminat de scris acest articol, două cazuri de infectare cu virusul corona (care a băgat în spital doi localnici din Veneția) au obligat autoritățile italiene să oprească carnavalul din desfășurare. Am primit multe mesaje și telefoane legate de prezența noastră în Veneția. Noi am încercat să menținem regulile minime de igienă, deși greu într-o localitate unde există puține toalete. Am purtat măști în aglomerație, iar reacțiile celor din jur nu au fost tocmai ok. De altfel, eu am numărat sub 15 persoane pe care le am văzut cu astfel de măști. Problema răspândirii nu ar fi atât de dramatică dacă oamenii ar înțelege la ce se expun și la ce îi expun și pe cei din jur. Sunt nepăsători și consideră posibilitatea infectarii o glumă. Recomandarea mea este să citiți cu precădere presa străină și nicidecum românească care este plină de dezinformări și mesaje alarmante, confuze sau de panică. Azi nu ne-am mai dus în Veneția, am preferat să plecăm acasă.

Istoria carnavalului

 

Am auzit de multe ori spunându-se că evenimentul venețian este foarte asemănător cu cel de la Rio. Da, dacă luăm în considerare costumele colorate, gălăgia sau numărul mare de turiști. Altfel, carnavalul de la Veneția nu are nicio legătură cu cel din Brazilia, acesta fiind unul nobil, ușor extravagant, în care măștile au o semnificație aparte, iar paradele denotă eleganță și stil, făcând referire la evenimente istorice sau obiceiuri vechi de sute de ani. Istoria carnavalului începe undeva în jurul anului 1162, când Veneția a sărbătorit victoria împotriva Patriarhului din Aquileia, în timp ce unii istorici spun că primul eveniment mascat a avut loc după ce un magistrat din fosta republică venețiană a dat voie și oamenilor săraci să se distreze în cadrul festivităților publice organizate. Privit în ansamblu, aceasta a fost de fapt o modalitate prin care pentru o perioadă scurtă de timp barierele sociale au căzut, pentru că nimeni nu știa cine se ascunde în spatele măștilor. Carnavalul nu a avut o periodicitate exactă, el a apărut și a dispărut ori a fost interzis în funcție de evenimentele istorice sau sociale care au afectat Veneția. Abia din 1979 carnavalul a fost reluat datorită unor asociații venețiene, dar și a unor evenimente importante ce se desfășurau aici (Bienala de la Veneția, de exemplu) și s-a simțit nevoia reînvierii istoriei, precum și revigorarea culturii venețiene.

 

 

venetia 2020

Știai…

Puțină lume știe însă că mult așteptatul eveniment este, de fapt, legat și de o componentă religioasă. Carnavalul a fost influențat de două tradiții antice: Saturnalia romană și festivalurile dionisiace grecești, ambele implicând purtarea măștilor. În lumea latină, ordinea socială a fost răsturnată de către sclavi și cetățenii liberi care au sărbătorit cu muzică și dans; în procesiunile grecești, poveștile expuse erau destinate să unească ființa umană cu natura într-o armonie superioară, liberă de convențiile sociale stabilite de om. De altfel, carnavalul de la Veneția nu începe în fiecare an la dată fixă pentru că el se stabilește în functie de perioada de începere a postului Paștelui și are loc înaintea acestuia. „Carne levare“ sau „carne vale“ înseamnă tocmai „adio carne“ ori „la revedere carne“. De aceea, perioada carnavalului înseamnă pentru mulți un exces de carne, alcool sau alimente care în perioada postului sunt interzise.

 

 

Sursa foto: adascrie.ro

venetia 2020

Please follow and like my post:

Leave a Reply

Your email address will not be published.