parlamentul maghiar

Budapesta, frumoasa capitală a Ungariei

 

Budapesta, frumoasa capitală a Ungariei

–impresii și fotografii–


Budapesta, frumoasa capitală a Ungariei împrumută aspectul arhitectural al Vienei, dar și aerul Pragăi. Este o destinație turistică extrem de facilă românilor și un oraș care merită vizitat.

Budapesta

 

Cunoscută ca orașul european al SPA-urilor datorită apelor termale, Budapesta se așterne pe câteva coline, de-a lungul Dunării și este împărțită în două: Buda – zona liniștită, plină de bijuterii arhitecturale, cultură și istorie – și Pesta, centrul administrativ și industrial. Legendele leagă Budapesta de istoria celților, a romanilor, a popoarelor migratoare și germane, a turcilor etc, dar și de sfinți locali. Budapesta ascunde comori nebănuite în spatele monumentelor sau construcțiilor vechi ce merită descoperite, însă mie cel mai mult mi-au plăcut cele despre care urmează să citești. Oricum, Budapesta este un oraș în care mă întorc mereu cu drag, iar acum am ocazia să o fac mai des pentru că este la o aruncătură de băț de Viena.

 

Bastionul pescarilor

 

Temelia a fost pusă în evul mediu, iar construcția avea rol de apărare împotriva dușmanilor. Acum, aici este un adevărat complex arhitectural neo-romanic, un stil medieval care precede goticul. Zidurile, turnurile, balcoanele pline de coloane și curțile reprezintă un punct de atracție pentru milioane de vizitatori, mai ales că de aici se văd foarte frumos Budapesta și Dunărea. În fața Bastionului este așezată statuia Sf. Ștefan, primul rege maghiar. Istoricii nu știu cu exactitate de unde vine numele bastionului, dar există trei legende: că pescarii care locuiau la baza dealului Buda au apărat construcția, că aceasta a fost construită în memoria pescarilor din Budapesta sau că a luat numele datorită unei foste piețe de pește din apropiere.

Bastionul pescarilor

bastionul pescarilor

bastionul pescarilor

Bisterica Matias

Biserica Mátyás

 

Poartă hramul Adormirii Maicii Domnului și se află lângă Bastionul pescarilor. Aici se țineau cele mai importante evenimente religioase din familiile regale. Locașul de cult a fost construit și el în stil romanic, dar de-a lungul timpului a suferit modificări și influențe arhitecturale diverse. Două lucruri sunt interesante: biserica a funcționat ca moschee în timpul ocupației turcești și  aici au fost încoronați Franz Joseph și Sissy ca suverani ai Regatului Ungariei.

Castelul Buda

 

Este o construcție recentă, de secol 18, care are peste 200 de camere. Castelul a înlocuit cetatea a cărei temelie a fost pusă în sec 13 pentru a apăra orașul de invaziile succesive, în special mongole. Acum aici poți vedea Galeria Națională de Artă, un muzeu puțin plictisitor dacă nu cunoști măcar câțiva pictori sau artiști magiari.

Dealul Buda, unde se află cele trei atracții turistice de mai sus, este în sine un complex istoric aflat în patrimoniul UNESCO. Ca un extra-pont, îți spun că tot aici poți vedea catacombele sau poți face o scurtă plimbare cu funicularul. În plus, schimbarea gărzilor de la palat este un eveniment căutat de turiști, dar nu la fel de spectaculos ca în alte capitale ca Londra, Atena sau Praga.

 

 

Castelul Buda

podul cu lanturi

Podul cu lanțuri

Este, probabil, cel mai cunoscut simbol al orașului și face legătura între Buda și Pesta, traversând Dunărea. A fost inaugurat în 1849 și reprezintă o minune arhitecturală, dar și inginerească a timpului.

 

Zona pietonală

Cea mai cunoscută arteră pietonală este Váci utca, o zonă plină de magazine, restaurante, cafenele și baruri. Clădirile de aici sunt foarte frumoase și merită să îmbini scopul mercantil cu o plimbare asezonată cu o înghețată.

 

 

Parlamentul

Clădirea Parlamentului maghiar se vede spectaculos de pe dealul Buda, din Bastion. Asemănarea cu Palatul Westminster, din Londra, este evidentă. Parlamentul se poate vizita, turul este ghidat și durează aproximativ o oră. Aici vei admira, pe lângă multe încăperi impresionante, bijuteriile coroanei. În apropiere, se găsește un monument ce amintește de evreii omorâți de nazisti. Este vorba de 60 de perechi de pantofi din metal așezați într-o zonă de promenadă, de-a lungul Dunării.

 

parlamentul maghiar

bazilica sf stefan budapesta

Bazilica sf. Ștefan

Are o arhitectură impresionantă și atrage turiști din toate colțurile lumii. Construcția a fost terminată abia în 1905, la 54 de ani distanță față de momentul în care s-a pus temelia. Cupola se poate vizita, grație celor două lifturi sau poți urca cele 364 de trepte dacă te țin puterile.

piata millennium

Piața Millennium

În apropierea muzeului de artă se află o columnă de 36 de metri, ce-l are în capăt pe arhanghelul Gabriel. Dispuși într-un semicerc, regii Ungariei „apără“ această columnă.

bai termale budapesta

Băile termale

Se împart în două categorii: cele turcești (Rudas, de exemplu) și cele moderne (Gellért sau Széchenyi). Multe dintre aceste băi termale sunt așezate într-un decor spectaculos, iar petrecerile ocazionale de aici sunt cunoscute în toată Europa.

(credit foto: Ada Oprea, pixabay.com)

Please follow and like my post:

2 thoughts on “Budapesta, frumoasa capitală a Ungariei

Leave a Reply

Your email address will not be published.