Sacré-Cœur, ada scrie

Sacré-Cœur, superba bazilică din Montmartre

 

Sacré-Cœur, superba bazilică din Montmartre

–impresii și fotografii–


La scurt timp după ce armata franceză a fost învinsă de prusaci, în 1870, Alexandre Legentil a vrut să facă ceva pentru a îndepărta umilința înfrângerii și a alina suferința poporului. Astfel, datorită lui a fost pusă baza de temelie a bazilicii Sacré-Cœur.

sacre c

Alexandre Legentil a fost un om de afaceri francez, extrem de influent pentru timpurile respective. El a dezvoltat un lanț de magazine grație unor politici economice moderne și era cunoscut în epocă datorită actelor sale caritabile.

Filantropul a fost printre altele și președintele Societății Saint Vincent de Paul, o organizație internațională a bisericii catolice, bazată pe voluntariat. Legentil a reușit să convingă autoritățile franceze de necesitatea construirii bazilicii Sacré-Cœur și la scurt timp, arhitectul Paul Abadie a câștigat concursul de proiecte, creând o clădire în stil neobizantin.

Biserica a fost în construcție aproape 40 de ani și a fost terminată în anul începerii primului război mondial. Francezi din toată țara au donat bani pentru ridicarea impresionantului monument, numele acestora regăsindu-se gravat pe pereții bazilicii.

 

 

 

 

 

 

 

 

Locul pentru construirea bazilicii Sacré-Cœur nu a fost ales întâmplător. Demult, aici se întâlneau pentru rugăciune druizii, marii preoți ai culturii celtice. Mai apoi, romanii au construit pe acest deal temple dedicate zeilor Mercur și Marte.

Paul Abadie a schițat biserica inspirat fiind de Hagia Sofia din Istanbul și de bazilica San Marco din Veneția. Astfel, Sacré-Cœur contrastează cu surata ei gotică, Notre Dame, dar nu a reușit să o ajungă din urmă la numărul de vizitatori. Poate doar acum, după recentul incendiu care a distrus o parte din catedrală și a dus la închiderea ei pentru public

 

 

Sacré-Cœur, adascrie

Sacré-Cœur, adascrieBazilica Sacré-Cœur are cinci clopote, patru mai mici și unul imens care are un un diametru de trei metri și o greutate de aproape 19 tone. Acesta a fost realizat în 1891 într-o turnătorie din Annecy-le-Vieux, o localitate din munții Alpi, și transportat la Paris cu ajutorul a 28 de cai. Clopotul, căruia i se spune la Savoyarde, se poate auzi de la 10 kilometri distanță, însă doar la marile sărbători religioase de peste an.

Biserica arată impecabil și pare că timpul nu-și spune cuvântul în ceea ce o privește. Secretul este piatra specială pe care arhitectul Paul Abadie a ales-o pentru construcție. Același material a fost folosit și pentru Arcul de Triumf din capitala Franței. Când plouă, piatra eliberează o substanță care îi împrospătează culoarea albă, curățând-o practic de murdărie.

Sacré-Cœur are 83 de metri înălțime, iar în interior poate fi admirat unul dintre cele mai mari mozaicuri din lume, care îl înfățișează pe Isus cu brațele deschise. Intrarea este liberă, însă cozile pot descuraja. Cel mai bine este să vizitezi acest monument dimineața, la prima oră, sau seara. Nu uita că trebuie să urci dealul, luând-o fie pe străduțe șerpuite, fie direct pe trepte. Există și un funicular.  

 

Sursa foto Ada Oprea

 

Please follow and like my post:

One thought on “Sacré-Cœur, superba bazilică din Montmartre

Leave a Reply

Your email address will not be published.