melk, ada scrie

Relicva sfintei cruci și abația din Melk

Relicva sfintei cruci și abația din Melk

–impresii și fotografii–


Mănăstirea Melk se află relativ aproape de Viena și a fost construită pe culmea unui deal din valea Wachau, pe malul Dunării. Bijuteria barocă se vede de pe autostradă, iar măreția ei este amplificată dacă soarele strălucește pe cer datorită culorii galbene în care a fost zugrăvită.

melk, ada scrie

Abația de la Melk seamănă mai mult cu un palat imperial decât cu o mănăstire fortificată și este un loc care ascunde comori și legende deosebite. Aici trăiesc și muncesc călugări benedicteni care, de când a fost pusă baza de temelie a bisericii (un pic peste anul 1.000), se ghidează după dictonul latin „Ora et Labora et Lege“, adică „Roagă-te, muncește și citește“.

 

biserica melk

Catedrala abației Melk

Catedrala ce poartă hramul sf. Petru și Pavel este impresionantă datorită stilui baroc în care a fost construită. Frescele au fost pictate de același autor care a înfrumusețat și cupola bisericii Carol din Viena, J. M. Rottmayr. Aici există și moaștele sf. Colman (Koloman), un pelerin irlandez, fiu de rege, care a fost omorât în Austria în timp ce se îndrepta spre Ierusalim. El a fost confundat cu un spion, capturat și spânzurat de un pom însă corpul lui a rămas intact foarte mult timp și, de aceea, a fost canonizat în cele din urmă. Mănăstirea este printre puținele din Austria care a funcționat fără întrerupere, chiar dacă a trecut prin incendii devastatoare (eveniment descris, de altfel, de Umberto Eco în cartea „În numele trandafirului“), prin războaie sau epidemii de ciumă. Complexul monahal este locul în care este păstrată o bucată din crucea lui Isus, de altfel, cea mai valoroasă comoară din Melk. Relicva a fost furată în două rânduri, pentru ca mai apoi ea să fie ascunsă într-o cruce de aur, special făcută în 1.362, bătută în pietre prețioase. În colțurile crucii sunt așezați cei patru evangheliști și Hristos răstignit în mijloc. Partea din spate este de fapt o casetă unde este ascunsă comoara, iar pietrele prețioase au fost șlefuite ca niște șuruburi pentru a sigila carcasa. Crucea nu este expusă din motive evidente, însă imagini cu ea pot fi admirate.

Biblioteca abației Melk

 

Biblioteca mănăstirii Melk este considerată un centru academic laic și religios. Doar două încăperi pot fi vizitate, suficiente pentru a-ți face o idee despre imensa moștenire culturală ce se păstrează în această abație. Peste o sută de mii de cărți sunt adăpostite aici, unele fiind manuscrise, altele tipărite. De altfel, de curând a fost descoperit un fragment dintr-un manuscris din Cântecul Nibelungilor, cea mai importantă epopee eroică a literaturii germane, scrisă de un poet anonim. Fresca de pe tavanul sălii principale are în centru o figură feminină reprezentând Credința. Ea este înconjurată de patru grupuri de îngeri, care susțin cele patru virtuți cardinale: Înțelepciunea, Dreptatea, Forța și Cumpătarea. Tot aici se pot vedea și patru sculpturi din lemn care simbolizează cele patru facultăți importante: Teologia, Filozofia, Medicina și Dreptul. Eu, am admirat, recunosc, marile globuri pământești așezate în bibliotecă. Catedrala este legată de bibliotecă printr-o spectaculoasă scară în spirală în stil rococo.

Muzeul abației este interesant de văzut dacă îți place arta religioasă. Este organizat într-o formă modernă, iar sala principală este tapetată cu oglinzi pentru a oferi un efect vizual deosebit.

Balconul care face legătura între muzeu și bibliotecă este locul preferat al fotografilor deoarece de aici se vede o parte din valea Dunării

Foto: Ada Oprea, wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

melk wiki

scara melk
Scările interioare
Please follow and like my post:

Leave a Reply

Your email address will not be published.