Luvru, paris, franta, ada scrie

12 lucruri neștiute despre Paris

 

 

 

12 lucruri neștiute despre Paris


Paris, un oraș de văzut măcar o dată în viață! Iată 12 lucruri pe care nu le știai despre el…

 

Luvru, paris, franta, ada scrie

Este aproape imposibil să nu fi auzit de Luvru, de turnul Eiffel, Notre-Dame sau Moulin Rouge. Parisul este o destinație pe cât de vizitată, pe atât de descrisă în mass-media. Însă, pe lângă monumentele și muzeele impresionante de văzut, există informații savuroase pe care nu mulți le știu.

 

1. Cel mai vizitat obiectiv

Îți vine să crezi că turnul Eiffel nu este cel mai vizitat obiectiv turistic din Paris? El a fost văzut, în 2017, de peste șase milioane de turiști. Cu toate acestea, aproape 12 milioane s-au grăbit să vadă catedrala Notre-Dame. Și bine au făcut, căci un incediu puternic a distrus, anul acesta, mare parte din frumoasa catedrală catolică. Biserica este urmată ca număr de vizitatori, de Sacré-Coeur, o bazilică superbă situată în Montmartre, și de Luvru.

notre dame paris franta ada scrie

2. Treizeci și cinci de zile

Atât ți-ar luat dacă ai sta să vezi preț de 30 de secunde fiecare exponat de la Luvru. Unul dintre cele mai frumoase muzee de pe mapamond, Luvru are cea mai mare colecție de artă din lume: 460.000 de obiecte valoroase. Însă dintre acestea, doar 35.000 sunt etalate.

3. Invazia nazistă

Înainte de invazia nazistă, curatorii de la Luvru știau ce-i așteaptă. De aceea, au organizat o acțiune de golire a muzeului. Aproape o sută de camioane au fost încărcate cu cele mai valoroase opere de artă, printre care și Mona Lisa. Acestea au fost răspândite în toată Franța și date în îngrijire unor oameni foarte bogați, pentru a le păstra în secret în colecții private. Când au ajuns în Paris, nemții nu am mai găsit mare lucru, doar statui sau opere de artă mari care nu au putut fi transportate. Muzeul era părăsit. Naziștii au jefuit totuși alte muzee sau familii evreiești bogate, confiscând tot ce le-a ieșit în cale, printre care și unele capodopere semnate de Picasso sau Salvador Dalí. Unele dintre acestea au fost distruse pentru că nu corespundeau ordinii morale germane, altele nu au fost găsite nici până acum, însă mare parte au fost recuperate.

turnul eiffel paris franta

4. Nu a pus piciorul în turn

În aceeași perioadă din cel de al doilea război mondial, francezii au stricat intenționat lifturile din turnul Eiffel pentru ca Hitler să nu poată ajunge în vârf, un gest simbolic de victorie. Führer-ul nu s-a obosit să urce cele peste 1.500 de trepte și s-a mulțumit să-și facă doar câteva poze cu impresionantul edificiu.

 

5. Probleme semantice

Cel mai vechi pod din Paris, construit în secolul 16, se numește „Podul Nou“ (Pont Neuf). Evident, el a fost cel mai nou și mai frumos pod construit în acea perioadă și se păstrează bine și acum.

6. Chestiuni lingvistice

Oricât de ciudat ar suna, Parisul nu este cel mai mare oraș din lume în care se vorbește limba franceză. Culmea este că nici Montreal-ul canadian nu este. Peste 10 milioane de persoane vorbesc franceza în… Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo.

 

7. Statuia Libertății

În Franța există zece statui ale libertății, dintre care cinci doar în Paris. Așadar, nu este nevoie să ajungi în New York ca să o vezi. De altfel, monumentul ce simbolizează independența americană a fost un cadou din partea francezilor. Sculptorul se numește Frederic Auguste Bartholdi, iar Gustave Eiffel a creat armătura Statuii Libertății din Statele Unite.

8. Bazați-vă pe noi!

„Urban eXperiment“ sau „Les UX“ este o organizație secretă care repară fără permisiunea autorităților diverse monumente din Paris. Cum o fi ca primar să te trezești într-o dimineață și să constați că ceasul de la Pantheon merge? Organizația a construit cinematografe subterane, baruri și restaurante (de exemplu, sub Trocadéro) și organizează frecvent evenimente artistice… clandestine.

9. Cât e ceasul?

Place de la Concorde este una dintre cele mai mari piețe din Paris și plină mereu de turiști. În mijlocul ei se află un obelisc provenit din Luxor. De jur împrejurul acestuia vei găsi pe jos numerale romane. Zona este, practic, un imens ceas solar. Doar vreme bună să ai și suficientă răbdare să cauți umbra făcută de grandiosul monument egiptean. Apropo de monumente: în Paris ele au fost numărate și sunt 1.803. Plus 173 de muzee.

10. Despre religie și alți demoni

Nici nu este de mirare că autoritățile nu au timp să restaureze monumente, deoarece se ocupă cu lucruri mai importante. De exemplu, municipalitatea a emis o rezoluție prin care interzice ca Tom Cruise să devină cetățean de onoare al Parisului. Motivul este unul religios. Actorul este membru activ în cultul scientologic, acesta fiind considerat o sectă indezirabilă în Franța.

 

 

obelisc paris franta

paris franta

11. Lege, nu tocmeală

Unul dintre simbolurile pariziene este bagheta de pâine. De aceea, nu putea să nu existe o lege care să nu arate care este dimensiunea exactă și consistența aluatului acestui produs de patiserie. Oricum, pentru francezii din capitală, micul dejun nu este cea mai importantă masă din zi, ei acordând atenție sporită cinei și apoi prânzului. De altfel, masa de seară se savurează (tradițional) după ora 7, ceea ce contrazice toate recomandările medicilor și nutriționiștilor. Micul dejun constă într-un croissant și o cafea, prânzul se termină obligatoriu cu o porție de brânzeturi franțuzești, iar cina este bogată și reprezintă momentul în care toată familia se adună.

12. Mii de fotografii

 

Parisul este unul dintre cel mai instagramate orașe din lume. De altfel, toate rețelele sociale și mass-media abundă în imagini care înfățișează capitala Franței. Însă puțini știu că prima fotografie a unei persoane a fost realizată aici, grație lui Louis Daguerre. El este inventatorul dagherotipiei, prima tehnică fotografică reușită. Totul s-a întâmplat pe Boulevard du Temple, în 1838. Imaginea persoanei este neclară, aproape fantomatică, dar se distinge o siluetă care și curăță pantofii.

 

(Sursă foto: Ada Oprea, pixabay.com)

Please follow and like my post:

3 thoughts on “12 lucruri neștiute despre Paris

  1. Este, practic, cel mai mare oras , … Dacă Istambul/Constantinopol n-ar fi şi pe partea Asiei , ar fi categorizat CEL MAI MARE oraş din Europa , …

Leave a Reply

Your email address will not be published.